Start > Recept: Bakasurdegs ljusa

Bakasurdegs ljusa

Portioner: 2 runda
Källa: Bakasurdeg.se
Visa alla recept för: Bakasurdeg.se



Bakasurdeg Bakasurdegs ljusa

Bakasurdegs ljusa Bakasurdegs ljusa Bakasurdegs ljusa Bakasurdegs ljusa Bakasurdegs ljusa Bakasurdegs ljusa Bakasurdegs ljusa 

Ingredienser:
En fördeg (klicka för att gå till receptet)
800g Manitoba cream
460g vatten
20 g havssalt

Gör så här
Gör en fördeg på kvällen dag 1 och låta den jäsa till morgon dag 2, ca 9-12 timmar. Bearbeta degen och låt den sedan jäsa två gånger, först ca två timmar, degen ska ha börjat jäsa och ökat ca 75% i storlek. Dela degen i två lika stora delar. Rundriv båda delarna och låt de sedan jäsa vidare på ett bakplåtspapper ytterligare ca två timmar, tills degen totalt uppnått minst dubbelstorlek.

Bearbeta degen
Blanda fördeg, mjöl och vatten.

Kör på låg hastighet i assistenten i 5 min, stäng av assistenten och låt degen vila 4 min, Kör på mellan hastighet i 5 min, stäng av assistenten och låt degen vila 4 min. Tillsätt saltet och kör ytterligare 4 min på mellan hastighet. Totalt 14 min i assistenten och 8 min vila.

Smörj en stor plastlåda med 1-2 msk rapsolja.
Tippa i degen och täck med locket. Låt jäsa ca två timmar i rumstemperatur tills degen jäst upp med ca 75%. Tippa ut degen på mjölat bord, dela degen i två lika stora delar och rundriv båda till två runda bröd. Jäs degen sedan ytterligare ca två timmar under handduk tills degen totalt jäst minst till dubbelstorlek.

Grädda brödet
Snitta brödet med en vass kniv, rakblad eller en Bordelaise Brödsnittare
Sätt in en baksten eller plåt i mitten av ugnen.
Sätt på ugnen i god tid, temp, 275 grader.
Med baksten tar det minst en timme för att bli varmt.
Sätt även in en oöm plåt eller liknande nederst i ugnen som man kan kasta in några isbitar på vid gräddningen.

Grädda i mitten av ugnen på baksten eller en varm plåt.
Sänk temperaturen till 250 grader direkt och lägg in tre isbitar på den nedersta plåten.

Om du har varmluftsugn och vill ha så hård yta som möjligt så byt till varmluft och sänk temperaturen till 230 grader. Grädda i 10 minuter, lufta ugnen och ta ut bakplåtspappret om du använder sådan. Lufta ugnen var femte minut, sätt in en termometer i brödet och grädda till 97 grader. Sänk temperaturen eller stäng av varmluftsfunktionen om brödet börjar bli bränt.

Låt brödet svalna på galler.


Skriv ut receptet Skriv ut receptet Tipsa en kompis om receptet Tipsa en kompis om receptet Lägg till en bild till receptet Lägg till en bild till receptet

Dela med dig av denna sida:

Bookmark and Share

Betyg 5,0 av 1 röster



Kommentarer (14)

  • Skriven av Patrik, 2012-09-14 17:41:06
  • Försökte mig på detta idag, men det blev alldeles platt. Eller snarare flygande-tefat-format, typ. Vad kan vara fel, tro? Det jäste nästintill ingenting i ugnen. Kan jag låtit det jäsa för kort tid innan den åkte in i ugnen, tro?


  • Skriven av B-M, 2012-10-05 21:11:47
  • Vad är rundriv??


  • Skriven av Bakasurdeg.se, 2012-10-09 20:48:22
  • Kolla in filmen med Sébastien Boudet,
    http://www.bakasurdeg.se/Links.aspx?c=7012#1076


  • Skriven av Bakasurdeg.se, 2012-10-09 20:50:07
  • Viktigt att låta degen jäsa till minst dubbelstorlek, oavsett tid.


  • Skriven av Anders Sjölander, 2012-10-31 09:03:19
  • Jag bytte ut ca 150 gram mot fullkornsdinkel och gjorde även surdegsgrund på fullkornsdinkel. Minskade vattenmängden med 20g men ändå blev degen lös och jäste dåligt. Efter rundrivning jäste de ut åt sidorna och flöt ut och jag misströstade. Men efter gräddning lyfte de och blev ljuvligt saftiga och mjuka. Kanske inte 100% lyckade men det är kul när resultatet blir helt oväntat och fint ändå. Det verkar som om dinkel inte dricker speciellt mycket vatten dock.


  • Skriven av Sannah, 2012-12-02 20:21:18
  • Detta var det första receptet med surdeg som funkade för mig, innan har de blivit kompakta och totalt ojästa brödklumpar. Men de senaste två gångerna har det inte alls funkat, gör nu ett försök igen, har tagit lite extra hand om surdegen och har i ca 20 g jäst i degen. Det känns som fusk, men resultatet får avgöra för framtiden.


  • Skriven av Jakob, 2012-12-06 13:51:43
  • Jag tycker att sista stycket är lite oklart, gäller allt detta om man har varmluftsugn och vill få extra hård skorpa eller ska man lufta osv även med vanlig ugn?
    I övrigt ett kanonrecept!


  • Skriven av Mikael, 2013-03-16 13:22:21
  • Mumma blev det, lät mina bröd jäsa i korg under en natt dock. Blev kanon iaf. Tack!


  • Skriven av Karl, 2013-04-28 17:24:46
  • Mina bröd jäser inte som de ska. Har gjort tre olika surdegar men alla med samma resultat. Har dock ingen maskin utan knådar för hand. Kan det verkligen vara det som avgör?!? Nej den lokala bagaren får nog påhälsning på lördagarna även i framtiden. Jäsa över natten och sedan i flera omgångar blir helt enkelt för mycket besvär för liten vinst..


  • Skriven av Anette, 2013-06-26 15:31:00
  • Mina bröd blev platta som pannkakor. Misstänker att surdegen inte var på topp. Tog iofs inte heller 20 gram salt, tycker det låter jättemycket. Nöjde mig med två tsk. Kan det vara felet? Men 20 gram såg väldigt mycket ut, är det finkornigt salt som avses?


  • Skriven av Patrik, 2013-07-02 20:59:41
  • Då hade brödet nog inte jäst färdigt. Saltet är för smaken skull, och har man inte 20 gram så blir det inte så gott. Det är den enda kryddan och det blir smaklöst utan så mycket salt.


  • Skriven av Linda, 2014-05-30 16:06:30
  • Hur länge gräddar ni brödet?


  • Betyg:  5
  • Skriven av Johan, 2015-06-03 11:27:20
  • Hej! Kan någon svara på vem som gjort det här receptet? Jag har gjort en liten video på när jag lagar till (en lättare variant) av det här och skulle gärna vilja ge credit till den som kom på det här makabra brödet!


  • Skriven av JN, 2015-07-01 10:30:49
  • Hm, "tippa" degen... snarare hälla för mig. Naturligtvis har jag haft för lite mjöl i men hur vet jag hur mycket jag ska ta då 800 inte räckte?



Kommentar

Ditt namn

Emejl (kommer inte att visas)

Ange resultatet av 3 + 4 (spamskydd)
 


Andra populära recept inom samma kategori




Matbloggstoppen