Start >
Recept:
Bakasurdegs ljusa
Bakasurdegs ljusa
Portioner: 2 runda
Källa: Bakasurdeg.se
Visa alla recept för: Bakasurdeg.se
Ingredienser:
En fördeg (klicka för att gå till receptet)
800g Manitoba cream
460g vatten
20 g havssalt
Gör så här
Gör en fördeg på kvällen dag 1 och låta den jäsa till morgon dag 2, ca 9-12 timmar. Bearbeta degen och låt den sedan jäsa två gånger, först ca två timmar, degen ska ha börjat jäsa och ökat ca 75% i storlek. Dela degen i två lika stora delar. Rundriv båda delarna och låt de sedan jäsa vidare på ett bakplåtspapper ytterligare ca två timmar, tills degen totalt uppnått minst dubbelstorlek.
Bearbeta degen
Blanda fördeg, mjöl och vatten.
Kör på låg hastighet i assistenten i 5 min, stäng av assistenten och låt degen vila 4 min, Kör på mellan hastighet i 5 min, stäng av assistenten och låt degen vila 4 min. Tillsätt saltet och kör ytterligare 4 min på mellan hastighet. Totalt 14 min i assistenten och 8 min vila.
Smörj en stor plastlåda med 1-2 msk rapsolja.
Tippa i degen och täck med locket. Låt jäsa ca två timmar i rumstemperatur tills degen jäst upp med ca 75%. Tippa ut degen på mjölat bord, dela degen i två lika stora delar och rundriv båda till två runda bröd. Jäs degen sedan ytterligare ca två timmar under handduk tills degen totalt jäst minst till dubbelstorlek.
Grädda brödet
Snitta brödet med en vass kniv, rakblad eller en Bordelaise Brödsnittare
Sätt in en baksten eller plåt i mitten av ugnen.
Sätt på ugnen i god tid, temp, 275 grader.
Med baksten tar det minst en timme för att bli varmt.
Sätt även in en oöm plåt eller liknande nederst i ugnen som man kan kasta in några isbitar på vid gräddningen.
Grädda i mitten av ugnen på baksten eller en varm plåt.
Sänk temperaturen till 250 grader direkt och lägg in tre isbitar på den nedersta plåten.
Om du har varmluftsugn och vill ha så hård yta som möjligt så byt till varmluft och sänk temperaturen till 230 grader. Grädda i 10 minuter, lufta ugnen och ta ut bakplåtspappret om du använder sådan. Lufta ugnen var femte minut, sätt in en termometer i brödet och grädda till 97 grader. Sänk temperaturen eller stäng av varmluftsfunktionen om brödet börjar bli bränt.
Låt brödet svalna på galler.
Skriv ut receptet
Tipsa en kompis om receptet
Lägg till en bild till receptet
Dela med dig av denna sida:
Betyg 5,0 av 1 röster
Kommentarer (14)
Andra populära recept inom samma kategori