Start >
Recept:
Anis bröd
Anis bröd
Portioner: 2 limpor
Källa: Bakasurdeg.se
Visa alla recept för: Bakasurdeg.se
Ingredienser:
En fördeg med råg (klicka för att gå till receptet)
Skållning:
100g 4-korns kross
100g kokhett vatten
400 g Ekologiskt rågmjöl
200 g Dinkelmjöl siktat / speltvete
100g Manitoba cream
50 cl mörkt öl
100 g brödsirap
15 gram stött anis
20 g havssalt
Gör så här
Gör en fördeg på kvällen dag 1 och låta den jäsa till morgon dag 2, ca 9-12 timmar. Bearbeta degen och låt den sedan jäsa 3 - 7 timmar tills degen uppnått minst dubbelstorlek.
Skållning
Gör skållningen ca två timmar innan bearbetningen av degen. Mät upp två dl 4-kornskross i en kastrul. Koka upp vattnet och häll det över 4-korns krossen täck med lock. Låt stå ca två timmar.
Bearbeta degen
Blanda fördeg, skållning, rågmjöl, dinkelmjöl, manitoba, öl, brödsirap och stött anis. Vänta med salt.
Kör på låg hastighet i assistenten i 7 min, stäng av assistenten och låt degen vila 7 min, Kör på mellan hastighet i 7 min. Tillsätt saltet och kör ytterligare 2 min på mellan hastighet. Totalt 14 min i assistenten och 7 min vila.
Smörj två limpformar med 1-2 msk rapsolja.
Tippa i degen och täck med handduk . Sedan ska degen jäsa till dubbel storlek. 3 - 7 timmar i rumstemperatur, 20-24 grader.
Grädda brödet:
Sätt ugnen på 240 grader. Mjöla limporna med lite rågmjöl.
Grädda i mitten av ugnen. Grädda i 10 minuter, lufta ugnen och sänk värmen till 200. Passa brödet så det inte bränns på ytan.
Sätt in en termometer i brödet och grädda till 98 grader.
Låt brödet svalna på galler.
Skriv ut receptet
Tipsa en kompis om receptet
Lägg till en bild till receptet
Dela med dig av denna sida:
Kommentarer (0)
Andra populära recept inom samma kategori