Start > Recept: Lantbröd med surdeg

Lantbröd med surdeg

Portioner:
Källa: Patrik Nordelind's LCHF blogg
Visa alla recept för: Patrik Nordelind's LCHF blogg



Bakasurdeg Lantbröd med surdeg



Ingredienser:
En fördeg
460 g vatten
20 g ekologisk honung
700 g Manitoba cream
100 g durumvete
20 g havssalt

Gör så här
På kvällen
Gör du fördegen.

På morgonen
Bland allt utom saltet i assistenten och kör i tolv minuter på låg hastighet. Tillsätt saltet och kör ytterligare i tre minuter lite högre hastiget. Degen ska nu ha en bra spänst.

Smörj en stor plastlåda med 1-2 msk rapsolja.

Tippa i degen och täck med locket eller en handduk. Sedan ska degen jäsa till dubbel storlek i rumstemperatur, vilket brukar ta 4-6 timmar.
Efter en timme viker du upp degen från kanterna mot mitten, och sen två gånger till med 30 minuters mellanrum. Det går lättast om du använder blöta fingrar. Meningen med detta är att degen ska spännas.

Gräddning
Sätt in en baksten eller plåt i mitten av ugnen.
Sätt på ugnen i god tid, Max temp, 275 - 300 grader.
Med baksten tar det ca en timme för att bli varmt.
Sätt även in en plåt nederst i ugnen.

Vält ur degen på mjölat bord och strö mjöl över degen. Dela degen i två delar, vik degen på längden försiktigt.

Lägg limporna på bakplåtspapper.

Grädda i mitten av ugnen på baksten eller en varm plåt.
Sänk temperaturen till 250 grader och lägg in tre isbitar på den nedersta plåten.

Efter 10 minuter så sänk temperaturen till 200 grader.
Sätt in en termometer och grädda till 98 grader.

Låt bröden svalna på galler.



Skriv ut receptet Skriv ut receptet Tipsa en kompis om receptet Tipsa en kompis om receptet Lägg till en bild till receptet Lägg till en bild till receptet

Dela med dig av denna sida:

Bookmark and Share

Betyg 4,7 av 3 röster



Kommentarer (12)

  • Betyg:  5
  • Skriven av Christer, 2011-12-02 13:18:42
  • ett super gott bröd
    testa detta.


  • Skriven av Pelle, 2012-02-19 17:50:06
  • Hm följde receptet och degen jäste som bara den men när man skulle forma en limpa så fölöt allt bara ut över bakbordet. Provade igen med 730g manitoba cream men samma sak hände igen, degen blir väldigt lös efter jäsning. Jag tycker att den har bra spänst innan men jag är ju nybörjare :-)


  • Skriven av Malin, 2012-09-17 21:34:41
  • Jag har alternerat mjölsorterna flertalet gånger i detta recept (och även bakat enligt originalreceptet), men det tar betydligt många fler timmar för den att uppnå dubbel storlek, än vad som anges i receptet.

    Undrar om det kan ha att göra med att jag måste handknåda min deg. Brukar då knåda 20-25 min istället för 12-15, eftersom jag inte är lika snabb som en maskin.
    Inomhus har vi dessutom en temp på 23-24 grader, så det är inte direkt kylslaget. :)

    Någon som har liknande erfarenhet?


  • Skriven av Peter, 2012-09-25 22:37:53
  • Måste man grädda dom på bakplåtspapper? Går det inte att baka dom i brödformar?


  • Skriven av Agnetha, 2012-09-26 20:16:24
  • Jag har nyligen börjat baka av surdeg och misslyckats i fyra fall av fem. Det sägs att surdegen inte kan dö men i mitt fall ser det så ut. Brödet jäser inte alls som man ser på bilderna. Jag har följt recepten och nu ger jag nästan upp. Vad är det som blir fel?


  • Skriven av Bakasurdeg.se, 2012-10-09 20:52:44
  • Det är svårt i början och man får räkna med att misslyckas många gånger. Gläd dig åt dom gångerna du lyckas och med erfarenheten så lyckas du oftare. Lycka till!


  • Betyg:  4
  • Skriven av Lea, 2013-02-08 23:20:00
  • Hej! Provade baka detta bröd nu allra 1sta gång. Bröden blev ej lika höga som på bilden, för att de blev avlånga, fast brödet på bilden är runt o högt. Står det fel i receptet när det står, att man ska vika limporna på längden? Skulle det inte stå, från kortsidorna? Då skulle de bli 2 runda limpor? Kanske jag har fattat fel. Jag skulle nog minska saltmängden också lite. Med dessa 20gram känns de lite för salt i min smak. Annars är jag rätt så nöjd med resultatet. Har inget Manitoba mjöl utan halvgrovt vete, eftersom Manitoba finnes ej i Finland. Gör Manitoban så stor skillnad i gräddningen då? Höjs brödet avsevärt med det mjölet? Kanske kan syrran köpa det i Sverige när hon kommer o hälsar på.Ska fråga henne.Eller finns Manitoba att köpa på ICA eller COOP? Tack så hjärtligt för denna "bak"sida;)


  • Skriven av Jonas, 2013-02-10 18:36:53
  • Manitoba Cream är ett extra proteinrikt vetemjöl. Det finns både på Coop och ICA. En lila-randig påse. Kostar 30-35:- för 2 kg.


  • Betyg:  5
  • Skriven av Daniel, 2013-02-26 00:01:01
  • Kalasgott, högt och fint bröd! I mitt bröd tillsatte jag 15g salt det räckte gott det. Degblandare är oumbärlig för att få ett lyckat brödbak i min smak!


  • Skriven av Emelie , 2014-09-10 18:13:04
  • Jag har ingen termometer, hur länge har ni gräddat i ugnen? Ska man verkligen ha isbitar :/. Är nybörjare på att baka bröd!


  • Skriven av Mattias Lindqvist, 2015-10-21 23:39:57
  • Har satt min första surdeg ( har använt 50%råg och 25%spelt 25% vetemjöl allt givetvis ekologiskt) i går och detta ser ut som ett lämpligt första bröd att testa :) tänkte använda jäskorgar nu till frågan när ska de i korgarna efter 2h då man vikt upp kanterna 3ggr?


  • Skriven av Linnea Almstedt, 2016-12-24 01:14:41
  • Man måste förstå vad som händer och när man gör det kan man hantera degen hur som helst. Ren kemi och det går inte att läsa sig till exakt hur man gör. Misslyckades totalt i början och det var rena kaoset i början. Nu går allt som en dans och brödet står i ugnen.



Kommentar

Ditt namn

Emejl (kommer inte att visas)

Ange resultatet av 3 + 4 (spamskydd)
 


Andra populära recept inom samma kategori




Matbloggstoppen