Start >
Recept:
Lantbröd med surdeg
Lantbröd med surdeg
Portioner:
Källa: Patrik Nordelind's LCHF blogg
Visa alla recept för: Patrik Nordelind's LCHF blogg
Ingredienser:
En fördeg
460 g vatten
20 g ekologisk honung
700 g Manitoba cream
100 g durumvete
20 g havssalt
Gör så här
På kvällen
Gör du fördegen.
På morgonen
Bland allt utom saltet i assistenten och kör i tolv minuter på låg hastighet. Tillsätt saltet och kör ytterligare i tre minuter lite högre hastiget. Degen ska nu ha en bra spänst.
Smörj en stor plastlåda med 1-2 msk rapsolja.
Tippa i degen och täck med locket eller en handduk. Sedan ska degen jäsa till dubbel storlek i rumstemperatur, vilket brukar ta 4-6 timmar.
Efter en timme viker du upp degen från kanterna mot mitten, och sen två gånger till med 30 minuters mellanrum. Det går lättast om du använder blöta fingrar. Meningen med detta är att degen ska spännas.
Gräddning
Sätt in en baksten eller plåt i mitten av ugnen.
Sätt på ugnen i god tid, Max temp, 275 - 300 grader.
Med baksten tar det ca en timme för att bli varmt.
Sätt även in en plåt nederst i ugnen.
Vält ur degen på mjölat bord och strö mjöl över degen. Dela degen i två delar, vik degen på längden försiktigt.
Lägg limporna på bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen på baksten eller en varm plåt.
Sänk temperaturen till 250 grader och lägg in tre isbitar på den nedersta plåten.
Efter 10 minuter så sänk temperaturen till 200 grader.
Sätt in en termometer och grädda till 98 grader.
Låt bröden svalna på galler.
Skriv ut receptet
Tipsa en kompis om receptet
Lägg till en bild till receptet
Dela med dig av denna sida:
Betyg 4,7 av 3 röster
Kommentarer (12)
Andra populära recept inom samma kategori