Start >
Recept:
Levain bräck
Levain bräck
Portioner: 20 st
Källa: Bakasurdeg.se
Visa alla recept för: Bakasurdeg.se
Ingredienser:
En fördeg (klicka för att gå till receptet)
800g Manitoba cream
460g vatten
20 g havssalt
Gör så här
Det här mina vänner är mitt nya favoritrecept! :-)
Gör en fördeg på kvällen dag 1 och låta den jäsa till morgon dag 2, ca 9-12 timmar. Bearbeta degen och låt den sedan jäsa 3 - 7 timmar tills degen uppnått minst dubbelstorlek.
Bearbeta degen
Blanda fördeg, mjöl och vatten.
Kör på låg hastighet i assistenten i 5 min, stäng av assistenten och låt degen vila 4 min, Kör på mellan hastighet i 5 min, stäng av assistenten och låt degen vila 4 min. Tillsätt saltet och kör ytterligare 4 min på mellan hastighet. Totalt 14 min i assistenten och 8 min vila.
Smörj en stor plastlåda med 1-2 msk rapsolja.
Tippa i degen och täck med locket. Låt jäsa en halvtimme i rumstemperatur. Vik sedan upp degen från kanterna mot mitten. Låt jäsa ytterligare en halvtimme i rumstemperatur och gör om vikningen igen. Sedan ska degen jäsa till dubbel storlek. 3 - 7 timmar i rumstemperatur, 20-24 grader.
Det här receptet är för ca 20 st levain bräck.
Grädda brödet
Sätt in en baksten eller plåt i mitten av ugnen.
Sätt på ugnen i god tid, temp, 275 grader.
Med baksten tar det minst en timme för att bli varmt.
Sätt även in en oöm plåt eller liknande nederst i ugnen som man kan kasta in några isbitar på vid gräddningen.
Vält ur degen på mjölat bord och strö mjöl över degen. Dela degen i ca 20 st små fyrkanter. Tips för att få ganska lika storlek på bröden utan att hyra in en ingenjör. Börja med att dela degen på hälften, då ska varje degbit räcka till 10 st. Dela återigen båda degarna på hälften, då ska varje degbit räcka till 5 bröd. Fortsätt så tills du har så många du vill.
Grädda i mitten av ugnen på baksten eller en varm plåt.
Sänk temperaturen till 250 grader direkt och lägg in tre isbitar på den nedersta plåten.
Om du har varmluftsugn och vill ha så hård yta som möjligt så byt till varmluft, fortfarande 250 grader. Grädda i 8 minuter, lufta ugnen och ta ut bakplåtspappret om du använder sådan. Lufta ugnen varje minut tills bröden fått fin färg, ca 12 minuter totalt.
Låt brödet svalna på galler.
Skriv ut receptet
Tipsa en kompis om receptet
Lägg till en bild till receptet
Dela med dig av denna sida:
Betyg 4,0 av 3 röster
Kommentarer (31)
Andra populära recept inom samma kategori