Start > Recept: Parmesanbröd

Parmesanbröd

Portioner: Sju st
Källa: Bakasurdeg.se
Visa alla recept för: Bakasurdeg.se



Bakasurdeg Parmesanbröd

Parmesanbröd Parmesanbröd Parmesanbröd Parmesanbröd Parmesanbröd 

Ingredienser:
En fördeg (klicka för att gå till receptet)
800g Manitoba cream
500g vatten
20 g havssalt eller 17 g vanligt bergssalt

ca 1dl riven parmesanost


Gör så här
Jag gör en full sats deg för då kan jag grädda degen som blir över som vanliga levainbröd.

Jag brukar göra min fördeg på morgonen, då har den jäst klart till kvällen då det är dags att bearbeta degen. Sedan brukar jag låta degen kalljäsa i kylen över natten och grädda brödet på morgonen. Så om man vill grädda sitt bröd på lördag morgon så gör man fördegen på fredag morgon, bearbeta degen på fredag kväll och grädda på lördag morgon. Viktigt att låta degen jäsa till dubbelstorlek!

Man kan även byta ut kalljäsningen i kylen mot jäsning i ca 5-7 timmar i rumstemperatur. Då kan man förslagsvis göra fördegen på fredagkväll och låta den jäsa till lördag morgon, ca 9-12 timmar. Bearbeta degen och sedan låta den jäsa 5-7 timmar tills degen uppnått dubbelstorlek.

Bearbeta degen
Blanda fördeg, mjöl och vatten.

Kör på mellan hastighet i assistenten i 12 min, tillsätt saltet och kör ytterligare 4 min.

Smörj en stor plastlåda med 1-2 msk rapsolja.
Tippa i degen och täck med locket eller en handduk. Låt jäsa en timme i rumstemperatur. Vik sedan upp degen från kanterna mot mitten. Sedan ska degen jäsa till dubbel storlek. I kylen i ca 9 - 12 timmar eller rumstemperatur, 20-24 grader i ca 3-7 timmar.

Det här receptet är för 6-8 parmesanbröd och två mellanstora bröd

Grädda brödet
Ta fram degen ur kylen när den jäst klart och låt den stå framme ca en timme innan gräddning.

Sätt in en baksten eller plåt i mitten av ugnen.
Sätt på ugnen i god tid, temp, 275 - 300 grader.
Med baksten tar det ca en timme för att bli varmt.
Sätt även in en oöm plåt eller liknande nederst i ugnen som man kan kasta in några isbitar på vid gräddningen.

Vält ur degen på mjölat bord och strö mjöl över degen. Dela degen i 6-8 små delar till parmesanbrödet och två mellanstora till vanliga levainbröd.

Parmesanbröd
Forma degbitarna rektangulära och platta ut med fingertopparna, inifrån och ut, tunt. Fördela ut parmesanosten jämnt på alla bitarna. Vik ihop och knip ihop degbitarna, se bild.

Grädda i mitten av ugnen på baksten eller en varm plåt i ca 5 minuter tills bröden fått fin färg.

Klart!

Levainbröd

Grädda i mitten av ugnen på baksten eller en varm plåt.
Sänk temperaturen till 250 grader och lägg in tre isbitar på den nedersta plåten.

Efter 10 minuter så sätt in en termometer och grädda till 96 grader.

Låt brödet svalna på galler.


Skriv ut receptet Skriv ut receptet Tipsa en kompis om receptet Tipsa en kompis om receptet Lägg till en bild till receptet Lägg till en bild till receptet

Dela med dig av denna sida:

Bookmark and Share


Kommentarer (2)

  • Skriven av kalle, 2011-03-14 18:30:40
  • Jag är ny i det här med surdegsbröd.men vill få till det nån gång.jag gör fördegen enl.konstens alla regler,bublar och så.men tycker det luktar surt själva fördegen,som spyor nästan.ska det inte lukta gott eller mustigt? i alla fall inte smått obehagligt eller?


  • Skriven av Bakasurdeg.se, 2011-03-19 18:56:21
  • Den ska lukta friskt syrligt, om surdegsgrunden har stått en vecka så luktar den lite fränare.



Kommentar

Ditt namn

Emejl (kommer inte att visas)

Ange resultatet av 3 + 4 (spamskydd)
 


Andra populära recept inom samma kategori




Matbloggstoppen