Start > Recept: Graham- och russinbröd

Graham- och russinbröd

Portioner: 4 st runda bröd
Källa: Bakasurdeg.se
Visa alla recept för: Bakasurdeg.se



Bakasurdeg Graham- och russinbröd



Ingredienser:
En fördeg (klicka för att gå till receptet)
500 g Manitoba cream
100 g Rågmjöl
200 g Grahamsmjöl
60 g russin
500 g vatten
50 g ekologisk honung
20 g havssalt



Gör så här
Jag brukar göra min fördeg på morgonen, då har den jäst klart till kvällen då det är dags att bearbeta degen. Sedan brukar jag låta degen kalljäsa i kylen över natten och grädda brödet på förmiddagen. Så om man vill grädda sitt bröd på lördag morgon så gör man fördegen på fredag morgon, bearbeta degen på fredag kväll och grädda på lördag förmiddag.

Man kan även byta ut kalljäsningen i kylen mot jäsning i ca 3-7 timmar i rumstemperatur.

Bearbeta degen:
Blanda fördeg, mjöl och vatten.

Kör på låg hastighet i assistenten i 8 min, tillsätt russin och honung och kör ytterligare 2 min. tillsätt saltet och kör ytterligare 2 min.

Smörj en stor plastlåda med 1-2 msk rapsolja.
Tippa i degen och täck med locket eller en handduk. Låt jäsa en timme i rumstemperatur. Vik sedan upp degen från kanterna mot mitten. Sedan ska degen jäsa till dubbel storlek. Endera i kylen i ca 12 - 24 timmar eller rumstemperatur i ca 3-7 timmar. Ju längre degen jäser ju mer smak får brödet. Viktigt att låta degen jäsa till dubbel storlek!

Det här receptet är för fyra mellanstora bröd.

Grädda brödet:
Ta fram degen ur kylen när den jäst klart och låt den stå framme ca en timme innan gräddning.

Sätt in en baksten eller plåt i mitten av ugnen.
Sätt på ugnen i god tid, temp, 250 grader.
Med baksten tar det ca en timme för att bli varmt.
Sätt även in en plåt nederst i ugnen.

Vält ur degen på mjölat bord och strö mjöl över degen.

Sedan formar jag degen rund utan att pressa ihop den. Lägg degen på ett bakplåtspapper och skär några snitt i degen.

Grädda två åt gången i mitten av ugnen på baksten eller en varm plåt.
Lägg in tre isbitar på den nedersta plåten.

Efter 10 minuter så sänk temperaturen till 230 grader.
Sätt in en termometer i brödet och grädda till 98 grader.

Låt brödet svalna på galler.


Skriv ut receptet Skriv ut receptet Tipsa en kompis om receptet Tipsa en kompis om receptet Lägg till en bild till receptet Lägg till en bild till receptet

Dela med dig av denna sida:

Bookmark and Share

Betyg 5,0 av 1 röster



Kommentarer (11)

  • Skriven av Tobias, 2010-12-04 16:21:36
  • Det blev lite bränt.. men jag gräddade på varm plåt, det kanske gör skillnad?


  • Skriven av Elin, 2011-01-10 10:55:00
  • Detta blev jättegott. Andra gången jag bakat med surdeg och de blev väldigt fina och goda. Jag bytte ut rågmjölet mot skrädmjöl och tog bort russinen eftersom har inte hade några hemma.


  • Skriven av Anna, 2011-02-07 10:16:54
  • hej! när man ska grädda med termometer... går det bra med min vanliga "skink" termometer, eller ska man ha en särskild för bröd?


  • Skriven av Bakasurdeg.se, 2011-02-07 13:04:25
  • Vanlig ugnstermometer går bra.


  • Skriven av Laila, 2011-03-18 20:57:58
  • Hej! Kan man grädda på två plåtar i en varmluftsugn eller måste man grädda 1 plåt åt gången?


  • Skriven av Bakasurdeg.se, 2011-03-19 19:01:23
  • @Laila, Det ska gå bra har jag hört men jag har inte provat själv.


  • Skriven av Laila, 2011-03-19 20:38:28
  • Degen jäste i över 24 timmar utan tillstymmelse till reaktion. Då tröttnade jag och gräddade ändå. Inte den mest lyckade omgången - kanske min surdeg är för vek?


  • Skriven av Cecilia, 2011-03-21 21:03:16
  • Blev jättefint och gott,underbart.Jag har ingen ugnstermometer,men en vanlig mattermometer.Jag sticker in den i brödet efter ca 25 minuters total gräddningstid,då brukar det vara 98 grader inuti.


  • Betyg:  5
  • Skriven av Cecilia, 2011-03-21 21:06:04
  • Fast då ska jag kanske tillägga att jag gjorde två stora bröd istället för fyra små eftersom jag har en stor familj och bröden(tycker jag)blev lite små om man gjorde fyra.


  • Skriven av Lisbeth , 2011-03-23 12:54:23
  • Fantastiskt - nu har jag lagt till sidan bland mina favoriter och har börjat att baka surdegsbröd efter dina recept - Underbart goda - Detta har blivit min melodi


  • Skriven av Sofia, 2013-08-07 18:58:13
  • Mina jäste nog inte som de skulle, de blev ganska platta liksom.. kan det vara så att mitt kylskåp är för kallt??



Kommentar

Ditt namn

Emejl (kommer inte att visas)

Ange resultatet av 3 + 4 (spamskydd)
 


Andra populära recept inom samma kategori




Matbloggstoppen