Portioner: 2 st Källa: Bakasurdeg.se Visa alla recept för: Bakasurdeg.se Ingredienser: En fördeg (klicka för att gå till receptet)300 g Manitoba cream250 g Grahamsmjöl150 g Dinkelmjöl50 g rumstempererat smör50 g ekologisk honung450 g vatten20 g havssalt Gör så här Jag brukar göra min fördeg på morgonen, då har den jäst klart till kvällen då det är dags att bearbeta degen. Sedan brukar jag låta degen kalljäsa i kylen över natten och grädda brödet på förmiddagen. Så om man vill grädda sitt bröd på lördag morgon så gör man fördegen på fredag morgon, bearbeta degen på fredag kväll och grädda på lördag förmiddag. Man kan även byta ut kalljäsningen i kylen mot jäsning i ca 3-7 timmar i rumstemperatur.Bearbeta degen:Blanda fördeg, mjöl och vatten.Kör på låg hastighet i assistenten i 8 min, tillsätt smör och honung och kör ytterligare 2 min. tillsätt saltet och kör ytterligare 2 min.Det här receptet är för två stora bröd och jag använder två jäskorgar, om du inte har jäskorgar så låter du degen ligga kvar i plastlådan. Jäsningen är uppdelad i två delar, först i plastlåda sedan i jäskorg.Smörj en stor plastlåda med 1-2 msk rapsolja.Tippa i degen och täck med locket eller en handduk. Låt jäsa en till två timmar i rumstemperatur. Vik sedan upp degen från kanterna mot mitten några gånger. Mjöla jäskorgarna rikligt med vetemjöl. Dela degen i två delar och lägg i jäskorgarna. täck med handduk eller liknande. Sedan ska degen jäsa till dubbel storlek. Endera i kylen i ca 12 - 24 timmar eller rumstemperatur i ca 3-7 timmar. Ju längre degen jäser ju mer smak får brödet. Viktigt att låta degen jäsa till dubbel storlek! Grädda brödet:Ta fram degen ur kylen när den jäst klart och låt den stå framme ca en timme innan gräddning. Sätt in en baksten eller plåt i mitten av ugnen.Sätt på ugnen i god tid, temp, 250 grader.Med baksten tar det ca en timme för att bli varmt.Sätt även in en plåt nederst i ugnen.Lägg ett bakplåtspapper på jäskorgen och en bakspade/skärbräda överst. Vänd försiktigt och knacka lätt på korgen och ta bort den. Grädda i mitten av ugnen på baksten eller en varm plåt.Lägg in tre isbitar på den nedersta plåten.Efter 10 minuter så sänk temperaturen till 230 grader. Sätt in en termometer i brödet och grädda till 98 grader.Låt brödet svalna på galler.
Skriv ut receptet Tipsa en kompis om receptet Lägg till en bild till receptet
Kommentarer (5)
Skriven av mathias, 2010-09-20 21:14:15
Skriven av mathias, 2010-09-20 21:17:17
Skriven av Mathias, 2010-10-24 00:13:35
Skriven av Rolf Calissendorff, 2014-10-19 21:54:21
Skriven av Mattias, 2015-01-18 21:59:48