Portioner: 1 stort bröd Källa: Bakasurdeg.se Visa alla recept för: Bakasurdeg.se Ingredienser: En fördeg (klicka för att gå till receptet)800g Manitoba cream500g vatten20 g havssalt Gör så här Jag brukar göra min fördeg på morgonen, då har den jäst klart till kvällen då det är dags att bearbeta degen. Sedan brukar jag låta degen kalljäsa i kylen över natten och grädda brödet på morgonen. Så om man vill grädda sitt bröd på lördag morgon så gör man fördegen på fredag morgon, bearbeta degen på fredag kväll och grädda på lördag morgon. Man kan även byta ut kalljäsningen i kylen mot jäsning i ca 3-7 timmar i rumstemperatur.Bearbeta degen:Blanda fördeg, mjöl och vatten.Kör på låg hastighet i assistenten i 12 min, tillsätt saltet och kör ytterligare 4 min.Smörj en stor plastlåda med 1-2 msk rapsolja.Tippa i degen och täck med locket eller en handduk. Låt jäsa en timme i rumstemperatur. Vik sedan upp degen från kanterna mot mitten. Sedan ska degen jäsa till dubbel storlek. Endera i kylen i ca 9 - 24 timmar eller rumstemperatur i ca 3-7 timmar. Om man väljer att kalljäsa degen i kylen är det viktigt att jäsningen har kommit igång innan man stoppar in degen i kylen. Tiden det tar för jäsningen att komma igång skiljer sig mycket beroende på hur pigg fördegen var. Viktigt att låta degen jäsa till minst dubbel storlek innan gräddning!Det här receptet är för ett stort bröd.Grädda brödet:Ta fram degen ur kylen när den jäst klart och låt den stå framme ca en timme innan gräddning. Sätt in en baksten eller plåt i mitten av ugnen.Sätt på ugnen i god tid, temp, 275 grader.Med baksten tar det ca en timme för att bli varmt.Sätt även in en plåt nederst i ugnen.Vält ur degen på mjölat bord och strö mjöl över degen.Sedan formar jag degen rund och stor utan att pressa ihop den. Lägg degen på ett bakplåtspapper och skär några snitt i degen.Grädda i mitten av ugnen på baksten eller en varm plåt.Sänk temperaturen till 250 grader och lägg in tre isbitar på den nedersta plåten.Efter 10 minuter, sätt in en termometer i brödet och grädda till 96 grader.Låt brödet svalna på galler.
Skriv ut receptet Tipsa en kompis om receptet Lägg till en bild till receptet
Skriven av Anders, 2010-08-28 13:04:39
Skriven av Anna, 2010-09-08 18:04:35
Skriven av Bakasurdeg.se, 2010-09-08 18:47:33
Skriven av Joakim, 2011-03-05 08:32:30
Skriven av Joakim, 2011-03-06 09:13:31
Skriven av Bakasurdeg.se, 2011-03-06 10:02:00
Skriven av Susanne, 2011-03-21 00:36:00
Skriven av Newbie, 2011-03-31 09:56:32
Skriven av Surdegsfantast, 2011-04-01 17:50:26
Skriven av Bakasurdeg.se, 2011-04-19 08:23:00
Skriven av Lisa, 2011-04-21 23:09:56
Skriven av Eva, 2011-05-27 20:15:45
Skriven av Anders, 2012-01-05 13:19:11
Skriven av Emma, 2012-01-06 18:15:17
Skriven av Micke, 2012-01-08 14:13:04
Skriven av Johan, 2012-01-25 15:08:53
Skriven av Daniel, 2012-02-11 20:59:59
Skriven av lisa ring, 2012-02-13 19:41:26
Skriven av Josephine, 2013-03-08 12:18:21
Skriven av Alexander, 2013-06-02 21:38:10
Skriven av Christian, 2013-07-12 14:19:00
Skriven av Lasse, 2013-09-02 13:05:27
Skriven av Marianne, 2015-10-30 06:22:32
Skriven av Tjolanta , 2016-02-29 11:33:14