Start > Recept: Honungsbröd

Honungsbröd

Portioner: 2 limpor
Källa: Patrik
Visa alla recept för: Patrik



Bakasurdeg Honungsbröd



Ingredienser:
En fördeg (klicka för att gå till receptet)
440 g vatten
40 g flytande ekologisk honung
650 g Manitoba cream
100 g durumvete
50 g fullkornsdinkel
20 g havssalt

Gör så här
Bland allt utom kryddorna i assistenten och kör i tio minuter på låg hastighet och tre minuter på lite högre hastighet. Tillsätt saltet och kör ytterligare i två minuter. Degen ska nu ha en bra spänts.

Smörj en stor plastlåda med 1-2 msk rapsolja.

Tippa i degen och täck med locket eller en handduk. Sedan ska degen jäsa till dubbel storlek i rumstemperatur, vilket brukar ta 4-6 timmar.
Efter en timme viker du upp degen från kanterna mot mitten, och sen två gånger till med 30 minuters mellanrum. Det går lättast om du använder blöta fingrar. Meningen med detta är att degen ska spännas.

Gräddning
Sätt in en baksten eller plåt i mitten av ugnen.
Sätt på ugnen i god tid, Max temp, 275 - 300 grader.
Med baksten tar det ca en timme för att bli varmt.
Sätt även in en plåt nederst i ugnen.

Vält ur degen på mjölat bord och strö mjöl över degen. Dela degen i två delar, vik degen på längden försiktigt.

Lägg limporna på bakplåtspapper.

Grädda i mitten av ugnen på baksten eller en varm plåt.
Sänk temperaturen till 250 grader och lägg in tre isbitar på den nedersta plåten.

Efter 10 minuter så sänk temperaturen till 200 grader.
Sätt in en termometer och grädda till 98 grader.

Låt bröden svalna på galler.



Skriv ut receptet Skriv ut receptet Tipsa en kompis om receptet Tipsa en kompis om receptet Lägg till en bild till receptet Lägg till en bild till receptet

Dela med dig av denna sida:

Bookmark and Share

Betyg 5,0 av 1 röster



Kommentarer (7)

  • Skriven av Eva, 2011-01-19 21:37:10
  • Ett verkligt gott bröd!


  • Betyg:  5
  • Skriven av Kerstin, 2011-05-29 09:31:57
  • Det här är ett av de absolut godaste bröden, och lätt att baka, blir alltid lyckat!


  • Skriven av Joakim, 2011-08-28 09:17:45
  • Eftrr en timme ska degen vikas..... En timme eftrr jäsningen eller en timme in i jäsningen?


  • Skriven av Jimmy, 2011-09-25 17:30:26
  • Ska man inte använda Jäst ?


  • Skriven av Jimmy, 2011-09-25 17:30:27
  • Ska man inte använda Jäst ?


  • Skriven av Ulrica, 2011-11-09 08:03:12
  • Bakade detta bröd på baksten i ugn. Fantastiskt gott bröd MEN... Tog ut det vid 96 grader istället för 98 grader för jag orkade inte vänta längre. Trots detta så är det en otroligt hård skårpa som är ordentligt tjock. Så pass att det inte går att bjuda brödet till någon annan. Mycket tjockare än på bilden ovan. Känns som att jag hade kunnat ta ut brödet mycket tidigare. I mitten var den jättegod. Men finns det någon som brukar baka detta bröd och kan tipsa om när ni tar ut era för att de ska bli "lagom"?


  • Skriven av Joakim, 2011-12-23 08:51:08
  • Mina bröd blev platta och otroligt degiga i mitten. Har det då jäst för lite?



Kommentar

Ditt namn

Emejl (kommer inte att visas)

Ange resultatet av 3 + 4 (spamskydd)
 


Andra populära recept inom samma kategori




Matbloggstoppen