Start >
Recept:
Helgbak på levain med manitoba cream
Helgbak på levain med manitoba cream
Portioner: 4 limpor och 8 ciabatta
Källa: Bakasurdeg.se
Visa alla recept för: Bakasurdeg.se
Ingredienser:
En fördeg (klicka för recept)
800g Manitoba cream
500g vatten
20 g havssalt
Om du vill göra en dubbel sats, 4 limpor och 8 ciabatta:
En dubbel fördeg
2 x 800g Manitoba cream
2 x 500g vatten
2 x 20 g havssalt
Gör så här
I det här receptet delar jag degen i en liten del och en stor del. Den lilla delen ska bli fyra st ciabattor och den stora delen blir två limpor. Om man gör en dubbelsats så kan den ena ciabattadegen kalljäsa till söndagmorgon, ca 36 timmar. Färska ciabattor till både lördags- och söndagsfrukosten! :-)
Tyvärr så hade inte lördags ciabattorna jäst klart till frukosten utan fick bli korvbröd till lunchgrillningen i fårhagen.
Om man gör en dubbel sats så bör man dela upp degen i två delar om degmaskinen inte klarar av dubbelt så stor deg. Ta då halva "dubbel fördegen" till varje deg. Degarna får sedan jäsa i två plastlådor och om du inte har väldigt stor ugn så får du grädda i två omgångar.
Jag brukar göra min fördeg på morgonen, då har den jäst klart till kvällen då det är dags att bearbeta degen. Sedan brukar jag låta degen kalljäsa i kylen över natten och grädda brödet på morgonen. Så om man vill grädda sitt bröd på lördag morgon så gör man fördegen på fredag morgon, bearbeta degen på fredag kväll och grädda på lördag morgon.
Vintertid funkar det väldigt bra för mig att kalljäsa degen i garaget (ca 10 grader) istället för i kylen.
Bearbeta degen:
Om du gör dubbel sats så gör enligt nedan med båda degarna.
Vattnet ska vara ca 37 grader. Blanda fördeg, mjöl och vatten.
Kör på låg hastighet i assistenten i 10 min, tillsätt saltet och kör ytterligare 5 min.
Dela degen i en liten och en stor del. den lilla delen ska fylla mindre än hälften av en vanlig plastmatlåda. Smörj matlådan med lite rapsolja och tippa i degen. Om den ska jäsa till söndagmorgon (ca 36 timmar) så ställ in degen i kylen direkt, om degen skall jäsa till lördagmorgon (ca 12 timmar) så låt degen först jäsa ca en timme i rumstemperatur, vik upp degen från kanterna mot mitten och låt sedan degen kalljäsa över natten i kylen (ca 12 timmar).
Smörj en stor plastlåda med 1-2 msk rapsolja.
Tippa i den stora delen av degen och täck med locket eller en handduk. Låt jäsa en timme i rumstemperatur. Vik sedan upp degen från kanterna mot mitten. Sedan ska degen jäsa till dubbel storlek i kylen ca 12 timmar
Det viktiga är att degen får jäsa till dubbel storlek, tiden varierar från gång till gång.
Grädda brödet:
Ta fram degen ur kylen när den jäst klart och låt den stå framme ca en timme innan gräddning. Både stora plastlådan och den lilla plastlådan.
Sätt in en baksten eller plåt i mitten av ugnen.
Sätt på ugnen i god tid, Temp, 275 grader.
Med baksten tar det minst en timme för att bli varmt.
Sätt även in en plåt nederst i ugnen.
Ciabatta
Vält ur degen på mjölat bord och strö mjöl över degen. Dela degen i fyra lika stora delar. Sträck försiktigt ut degen något utan att pressa ur luften.
Grädda i mitten av ugnen på baksten eller en varm plåt.
Lägg in tre isbitar på den nedersta plåten. Grädda i ca 10 minuter tills ciabattorna fått fin färg.
Låt brödet svalna på galler.
Limpa
Vält ur degen på mjölat bord. Dela degen i två lika stora delar. Sträck försiktigt ut degen något utan att pressa ur luften.
Vik degen på längden och strö mjöl över degen. Lägg limporna på bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen på baksten eller en varm plåt.
Sänk temperaturen till 250 grader och lägg in tre isbitar på den nedersta plåten.
Sätt in en termometer efter 10 minuter och grädda till 96 grader.
Låt brödet svalna på galler.
Skriv ut receptet
Tipsa en kompis om receptet
Lägg till en bild till receptet
Dela med dig av denna sida:
Betyg 5,0 av 2 röster
Kommentarer (13)
Andra populära recept inom samma kategori