Start >
Recept:
Fikonbröd
Fikonbröd
Portioner: 2 limpor
Källa: Bakasurdeg.se
Visa alla recept för: Bakasurdeg.se
Har du en bild på detta recept? Lägg till en bild till receptet!
Ingredienser:
En fördeg med råg (klicka för att gå till receptet)
400g Ekologiskt rågmjöl
300g Ekologiskt vetemjöl special
20g havssalt
50g ekologisk honung
450g vatten
250g Torkade fikon
50g smör
Gör så här
Jag brukar göra min fördeg med råg på morgonen, då har den jäst klart till kvällen då det är dags att bearbeta degen. Skållningen ska påbörjas samtidigt med fördegen, den ska stå i 12 timmar.
Sedan brukar jag låta degen kalljäsa i kylen över natten och grädda brödet på morgonen. Så om man vill grädda sitt bröd på lördag morgon så gör man fördegen på fredag morgon, bearbeta degen på fredag kväll och grädda på lördag morgon.
Man kan även byta ut kalljäsningen i kylen mot jäsning i 3-5 timmar i 22-24 grader, skåpet ovan kylen brukar ha den temperaturen ungefär.
Bearbeta degen:
Blanda mjöl, vatten och honung med fördegen i assistentkitteln. Använd köksvåg och nollställ i mellan.
Kör på låg hastighet i assistenten i 8 min. tillsätt saltet och kör ytterligare 2 min.
Smörj en stor plastlåda med 1-2 msk rapsolja.
Tippa i degen och täck med locket eller en handduk. Låt jäsa en timme i rumstemperatur. Vik sedan upp degen från kanterna mot mitten. Sedan ska degen jäsa till dubbel storlek. Endera i kylen i ca 9-12 timmar eller varmt, 22-24 grader i 3-5 timmar.
Grädda brödet:
Ta fram degen ur kylen när den jäst klart och låt den stå framme ca en timme innan gräddning.
Sätt in en baksten eller plåt i mitten av ugnen.
Sätt på ugnen i god tid, Temp, 250 grader.
Med baksten tar det ca en timme för att bli varmt.
Sätt även in en plåt nederst i ugnen.
Vält ur degen på mjölat bord och strö mjöl över degen. Dela degen i två delar, vik degen på längden försiktigt.
Lägg limporna på bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen på baksten eller en varm plåt.
Sänk temperaturen till 200 grader.
Efter 20 minuter så sänk temperaturen till 150 grader.
Sätt in en termometer i brödet och grädda till 98 grader.
Låt brödet svalna på galler.
Skriv ut receptet
Tipsa en kompis om receptet
Lägg till en bild till receptet
Dela med dig av denna sida:
Kommentarer (1)
Andra populära recept inom samma kategori