Start > Recept: 4-korns kross bröd

4-korns kross bröd

Portioner: 1 stort
Källa: Bakasurdeg.se
Visa alla recept för: Bakasurdeg.se



Bakasurdeg 4-korns kross bröd

4-korns kross bröd 4-korns kross bröd 

Ingredienser:
En fördeg (klicka för recept)
Skållning
100g 4-korns kross
400g vatten

500g Rågmjöl
200g Vetemjöl special
0 - 200 g vatten,
33 cl ljus lager
50g ekologisk honung
50g smör
20g salt

Gör så här
Jag brukar göra min fördeg på morgonen, då har den jäst klart till kvällen då det är dags att bearbeta degen. Sedan brukar jag låta degen kalljäsa i kylen över natten och grädda brödet på morgonen. Så om man vill grädda sitt bröd på lördag morgon så gör man fördegen på fredag morgon, bearbeta degen på fredag kväll och grädda på lördag morgon.

Man kan även byta ut kalljäsningen i kylen mot jäsning i 3-5 timmar i 22-24 grader, skåpet ovan kylen brukar ha den temperaturen ungefär.

Bearbeta degen:
Skållning:
Koka kross och vatten i tio minuter, låt svalna till 40 grader.

Smör, honung och öl ska vara rumstempererade.

Blanda ingredienserna. Använd köksvåg och nollställ i mellan. Osäker på mängden vatten så börja med 0 g. Degen ska vara relativt lös.

Kör på låg hastighet i assistenten i 8 min, tillsätt salt och kör ytterligare 2 min.

Smörj en stor plastlåda med 1-2 msk rapsolja.
Tippa i degen och täck med locket eller en handduk. Låt jäsa en timme i rumstemperatur. Vik sedan upp degen från kanterna mot mitten. Sedan ska degen jäsa till dubbel storlek. Endera i kylen i ca 9-12 timmar eller varmt, 22-24 grader i 3-5 timmar.

Grädda brödet:
Ta fram degen ur kylen när den jäst klart.

Mjöla en jäskorg och tippa i degen, låt vila ca en timme.

Sätt in en baksten eller plåt i mitten av ugnen.
Sätt på ugnen i god tid, temp 250 grader.
Med baksten tar det ca en timme för att bli varmt. Sätt även in en plåt nederst i ugnen.

Vält försiktigt upp brödet på bakplåtspapper.

Grädda i mitten av ugnen på baksten eller en varm plåt.
Sänk temperaturen till 200 grader och lägg in tre isbitar på den nedersta plåten.

Efter 20 minuter så sätt in en termometer i brödet och grädda till 98 grader.

Låt brödet svalna på galler.


Skriv ut receptet Skriv ut receptet Tipsa en kompis om receptet Tipsa en kompis om receptet Lägg till en bild till receptet Lägg till en bild till receptet

Dela med dig av denna sida:

Bookmark and Share


Kommentarer (11)

  • Skriven av Grace, 2010-08-11 19:42:10
  • Stämmer verkligen vätskemängden? Till 700g mjöl tillsätter du 680g vätska (350 g vatten + 33cl öl dvs ca 330g) enligt beskrivnigen. Förhållandet blir 97 % vatten vilket är extremt mycket tycker jag. Degen är blir rinnig och kan absolut inte läggas i en jäskorg. Det får bli formar i stället.


  • Skriven av Grace, 2010-08-11 20:02:50
  • Förtydligande, jag menade 97% vätska och inte vatten som jag skrev men det kanske du förstod.


  • Skriven av Bakasurdeg.se, 2010-08-11 21:56:12
  • Hej Grace!
    Tack för kommentaren!
    Du har helt rätt, det låter lite mycket, har letat i min bakdagbok och det är lite otydligt milt uttryckt, Degen ska bli lite lös men inte rinnig. Ska ändra i receptet till 0 - 200 g vatten tills jag hunnit testa själv. Hoppas ditt bröd blev ätbart ändå.
    /Daniel


  • Skriven av Emil, 2011-11-07 17:22:43
  • Kan man byta ut jäskorgen mot något annat om den saknas?


  • Skriven av , 2012-01-11 16:58:29
  • Jag misstänker att min termometer är trasig. Ungefär hur länge har ni inne brödet i ugnen?

    Har bakat det 3 gånger och tar ut då termimetern visar ca 60 grader, då är det så gott som färdigt.


  • Skriven av evert, 2013-04-22 22:08:43
  • Hej! Jag har just gjort mitt första surdegsbröd. Jag erkänner att jag inte läste instruktionerna så jättenoga, så jag gjorde först en fördeg som fick jäsa i ca 8 timmar och sedan gjorde jag själva degen som fick jäsa i 2x20 minuter + 40 minuter. Degen växte på den jästiden till ca 3 ggr sin originalstorlek och sedan gräddade jag. Nu ser jag att alla (?) recept verkar ha en jästid på 9-12 timmar. Är det nödvändigt att ha så lång jästid, eller kan man baka innan, förutsatt att degen jäst upp sig till en OK storlek? Tacksam för svar.


  • Skriven av Erik Nilsson, 2013-06-07 19:22:42
  • Visst går det att grädda när degen uppnått bra storlek efter jäsning. Alternativet är att du låter degen jäsa i kylskåp istället under längre tid om det jäser väldigt kraftigt. Det finns information på nätet med fördelar på långa jästider men i slutändan handlar det om hur nöjd du är med resultatet.


  • Skriven av Grönsakslandet , 2014-01-17 13:32:39
  • 0 vatten och ca 100 g mer vetemjöl


  • Skriven av Grönsakslandet , 2014-01-17 13:34:32
  • 33 cl porter i stället för ljust lager.


  • Skriven av Grönsakslandet, 2014-01-18 07:45:45
  • Jäste brödet i kylskåp 17 timmar. Från kl.15.00 till morgonen efter då jag gräddade.


  • Skriven av Grönsakslandet , 2014-01-18 18:14:04
  • Degen vräktes ned i en gryta, gräddades 25 min 250 grader med lock därefter ca 2 tim vid 200 grader utan lock.



Kommentar

Ditt namn

Emejl (kommer inte att visas)

Ange resultatet av 3 + 4 (spamskydd)
 


Andra populära recept inom samma kategori




Matbloggstoppen