Start >
Recept:
4-korns kross bröd
4-korns kross bröd
Portioner: 1 stort
Källa: Bakasurdeg.se
Visa alla recept för: Bakasurdeg.se
Ingredienser:
En fördeg (klicka för recept)
Skållning
100g 4-korns kross
400g vatten
500g Rågmjöl
200g Vetemjöl special
0 - 200 g vatten,
33 cl ljus lager
50g ekologisk honung
50g smör
20g salt
Gör så här
Jag brukar göra min fördeg på morgonen, då har den jäst klart till kvällen då det är dags att bearbeta degen. Sedan brukar jag låta degen kalljäsa i kylen över natten och grädda brödet på morgonen. Så om man vill grädda sitt bröd på lördag morgon så gör man fördegen på fredag morgon, bearbeta degen på fredag kväll och grädda på lördag morgon.
Man kan även byta ut kalljäsningen i kylen mot jäsning i 3-5 timmar i 22-24 grader, skåpet ovan kylen brukar ha den temperaturen ungefär.
Bearbeta degen:
Skållning:
Koka kross och vatten i tio minuter, låt svalna till 40 grader.
Smör, honung och öl ska vara rumstempererade.
Blanda ingredienserna. Använd köksvåg och nollställ i mellan. Osäker på mängden vatten så börja med 0 g. Degen ska vara relativt lös.
Kör på låg hastighet i assistenten i 8 min, tillsätt salt och kör ytterligare 2 min.
Smörj en stor plastlåda med 1-2 msk rapsolja.
Tippa i degen och täck med locket eller en handduk. Låt jäsa en timme i rumstemperatur. Vik sedan upp degen från kanterna mot mitten. Sedan ska degen jäsa till dubbel storlek. Endera i kylen i ca 9-12 timmar eller varmt, 22-24 grader i 3-5 timmar.
Grädda brödet:
Ta fram degen ur kylen när den jäst klart.
Mjöla en jäskorg och tippa i degen, låt vila ca en timme.
Sätt in en baksten eller plåt i mitten av ugnen.
Sätt på ugnen i god tid, temp 250 grader.
Med baksten tar det ca en timme för att bli varmt. Sätt även in en plåt nederst i ugnen.
Vält försiktigt upp brödet på bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen på baksten eller en varm plåt.
Sänk temperaturen till 200 grader och lägg in tre isbitar på den nedersta plåten.
Efter 20 minuter så sätt in en termometer i brödet och grädda till 98 grader.
Låt brödet svalna på galler.
Skriv ut receptet
Tipsa en kompis om receptet
Lägg till en bild till receptet
Dela med dig av denna sida:
Kommentarer (11)
Andra populära recept inom samma kategori