Start >
Recept:
Grovt vardagsbröd
Grovt vardagsbröd
Portioner: 2 limpor
Källa: Bakasurdeg.se
Visa alla recept för: Bakasurdeg.se
Ingredienser:
En fördeg (klicka för recept)
Skållning
100g Ekologiskt rågmjöl
50g hela linfrön
50g vetekli
50g solrosfrön
20 gram salt
500g kokhett vatten
600g Ekologiskt vetemjöl special
200g vatten
solrosfrö
Gör så här
Jag brukar göra min fördeg på morgonen, då har den jäst klart till kvällen då det är dags att bearbeta degen. Sedan brukar jag låta degen kalljäsa i kylen över natten och grädda brödet på morgonen. Så om man vill grädda sitt bröd på lördag morgon så gör man fördegen på fredag morgon, bearbeta degen på fredag kväll och grädda på lördag morgon.
Man kan även byta ut kalljäsningen i kylen mot jäsning i 3-5 timmar i 22-24 grader, skåpet ovan kylen brukar ha den temperaturen ungefär.
Bearbeta degen:
Skållning:
Mät upp grovt rågmjöl, linfrön, vetekli, solrosfrön och salt i en bunke.
Koka upp vattnet och häll det i bunken.
Rör om och låt stå i ca två timmar tills det svalnat till 40 grader.
Blanda mjöl, vatten och skållning med fördegen i assistentkitteln. Använd köksvåg och nollställ i mellan.
Kör på låg hastighet i assistenten i 8 min.
Smörj en stor plastlåda med 1-2 msk rapsolja.
Tippa i degen och täck med locket eller en handduk. Låt jäsa en timme i rumstemperatur. Vik sedan upp degen från kanterna mot mitten. Sedan ska degen jäsa till dubbel storlek. Endera i kylen i ca 9-12 timmar eller varmt, 22-24 grader i 3-5 timmar.
Grädda brödet:
Ta fram degen ur kylen när den jäst klart.
Sätt in en baksten eller plåt i mitten av ugnen.
Sätt på ugnen i god tid, Max temp, 275 - 300 grader.
Med baksten tar det ca en timme för att bli varmt.
Sätt även in en plåt nederst i ugnen.
Vält ur degen på mjölat bord och strö mjöl över degen. Dela degen i två delar, vik degen på längden försiktigt.
Lägg limporna på bakplåtspapper och strö över solrosfrö
Grädda i mitten av ugnen på baksten eller en varm plåt.
Sänk temperaturen till 250 grader och lägg in tre isbitar på den nedersta plåten.
Efter 10 minuter så sänk temperaturen till 200 grader.
Sätt in en termometer i brödet och grädda till 98 grader.
Låt brödet svalna på galler.
Skriv ut receptet
Tipsa en kompis om receptet
Lägg till en bild till receptet
Dela med dig av denna sida:
Betyg 5,0 av 1 röster
Kommentarer (14)
Andra populära recept inom samma kategori