Start > Recept: Grovt vardagsbröd

Grovt vardagsbröd

Portioner: 2 limpor
Källa: Bakasurdeg.se
Visa alla recept för: Bakasurdeg.se



Bakasurdeg Grovt vardagsbröd



Ingredienser:
En fördeg (klicka för recept)

Skållning
100g Ekologiskt rågmjöl
50g hela linfrön
50g vetekli
50g solrosfrön
20 gram salt
500g kokhett vatten

600g Ekologiskt vetemjöl special
200g vatten
solrosfrö

Gör så här
Jag brukar göra min fördeg på morgonen, då har den jäst klart till kvällen då det är dags att bearbeta degen. Sedan brukar jag låta degen kalljäsa i kylen över natten och grädda brödet på morgonen. Så om man vill grädda sitt bröd på lördag morgon så gör man fördegen på fredag morgon, bearbeta degen på fredag kväll och grädda på lördag morgon.

Man kan även byta ut kalljäsningen i kylen mot jäsning i 3-5 timmar i 22-24 grader, skåpet ovan kylen brukar ha den temperaturen ungefär.

Bearbeta degen:
Skållning:
Mät upp grovt rågmjöl, linfrön, vetekli, solrosfrön och salt i en bunke.
Koka upp vattnet och häll det i bunken.
Rör om och låt stå i ca två timmar tills det svalnat till 40 grader.

Blanda mjöl, vatten och skållning med fördegen i assistentkitteln. Använd köksvåg och nollställ i mellan.

Kör på låg hastighet i assistenten i 8 min.

Smörj en stor plastlåda med 1-2 msk rapsolja.
Tippa i degen och täck med locket eller en handduk. Låt jäsa en timme i rumstemperatur. Vik sedan upp degen från kanterna mot mitten. Sedan ska degen jäsa till dubbel storlek. Endera i kylen i ca 9-12 timmar eller varmt, 22-24 grader i 3-5 timmar.

Grädda brödet:
Ta fram degen ur kylen när den jäst klart.

Sätt in en baksten eller plåt i mitten av ugnen.
Sätt på ugnen i god tid, Max temp, 275 - 300 grader.
Med baksten tar det ca en timme för att bli varmt.
Sätt även in en plåt nederst i ugnen.

Vält ur degen på mjölat bord och strö mjöl över degen. Dela degen i två delar, vik degen på längden försiktigt.

Lägg limporna på bakplåtspapper och strö över solrosfrö

Grädda i mitten av ugnen på baksten eller en varm plåt.
Sänk temperaturen till 250 grader och lägg in tre isbitar på den nedersta plåten.

Efter 10 minuter så sänk temperaturen till 200 grader.
Sätt in en termometer i brödet och grädda till 98 grader.

Låt brödet svalna på galler.


Skriv ut receptet Skriv ut receptet Tipsa en kompis om receptet Tipsa en kompis om receptet Lägg till en bild till receptet Lägg till en bild till receptet

Dela med dig av denna sida:

Bookmark and Share

Betyg 5,0 av 1 röster



Kommentarer (14)

  • Skriven av Selma, 2010-09-09 16:46:55
  • Har en fråga gällande vetemjölet, kan man byta ut det mot rågmjöl? då man ska bearbeta degen... Vill helst undvika vanligt vetemjöl.
    Först gången ja bakar surdegsbröd,använder mig av surdegsgrund av råg. :)


  • Skriven av Bakasurdeg.se, 2010-09-09 17:38:47
  • Hej Selma!
    Du kan byta ut det mesta av vetemjölet. Du kommer få ett grövre bröd men det är väl det du är ute efter. Det kan vara bra att ha kvar lite vetemjöl då det innehåller mer protein som behövs för att utveckla gluten. Om degen inte blir tillräckligt elastisk kan du grädda brödet i en form.

    Lycka till!
    /Daniel


  • Skriven av Selma, 2010-09-14 14:19:17
  • Hej! Första försöket misslyckat. Fick en riktigt lös deg och den jäste aldrig. Min fördeg såg lite ledsen ut kan ha varit därför allt misslyckades. Försöker nu igen, undrar då hur lös/fast ska den vara efter bearbetningen innan den ska jäsa?
    /Selma


  • Skriven av Maria, 2011-01-14 08:44:02
  • Jag antar att det är fint rågmjöl, eller?


  • Skriven av Bakasurdeg.se, 2011-01-14 08:53:43
  • Jag använder Saltå:s rågmjöl, se länken i receptet. Det är ett mellanting mellan fint och grovt rågmjöl. Stenmalet och inga delar bortsiktade.


  • Skriven av Maria, 2011-01-14 10:01:54
  • Jag antar att det är fint rågmjöl, eller?


  • Skriven av Camilla, 2011-01-31 00:12:30
  • Hejsan!

    Har nyligen börjat intressera mig för surdeg och min första surdegsgrund puttrar på fint. Dock misslyckades mitt första försök med det här brödet och nu undrar jag hur lös degen ska vara? Min blir väldigt lös och jag undrar om det kan vara problemet.

    Mvh
    Camilla


  • Skriven av Bakasurdeg.se, 2011-01-31 07:55:14
  • Hej
    Det kan vara problemet, degen ska vara lös men inte väldigt lös. Degen ska inte flyta ut när man ska grädda den. Om degen ändå blir så lös kan man ha upp degen i en form och grädda den.

    Lycka till!

    /Daniel


  • Skriven av Anna, 2011-02-07 21:56:12
  • Jag har precis satt min första surdegsgrund och ska baka till helgen. Men jag fattar inte hur man gräddar. Vad innebär det att man gräddar till 98 grader? Ska man sätta termometern i ugnen eller i brödet? Hur får man ner temperaturen i ugnen till 98 grader om man har den inställd på 200? Känner mig lite lyckad men jag frågar hellre än förblir ovetande. Tack på förhand!


  • Skriven av Alex, 2011-02-07 22:21:01
  • Du sticker in en ugnstermometer i brödet och gräddar brödet tills termometern visar 98 grader. Ugnen har du fortsatt på 200.


  • Skriven av Ullit, 2011-04-24 20:19:57
  • Ang.Grovt Vardagsbröd i sista delmomentet ska man tillsätta 600g ekologiskt vetemjölspecial kan man ersätta det med Manitoba cream?


  • Skriven av Agneta von Walter, 2011-09-06 16:37:21
  • Hej! Köpte min första surdegsgrund på Siggestadagen i lördags. Ska nu baka levain. Men! Samtidigt köpte jag ett bröd med valnötter i. Så gott! Men var får jag tag på receptet?


  • Skriven av Carin, 2012-01-30 18:24:26
  • Lyckas inte riktigt få brödet att resa sig. Fördegen bubblar på fint, men så fort jag blandar i det andra (skållningen och resten av mjölet) så slutar det liksom hända nått, degen reser sig inte. Vad kan vara problemet?


  • Betyg:  5
  • Skriven av Malin, 2012-11-22 14:41:23
  • Wow vilket bröd!
    Sån fart på fördegen (gjorde den på fint rågmjöl och först verkade den gått i dvala, men sen tog den racerfart) - och sen även huvuddegen. Dock FÖR lös, tog i ca 1 dl extra vetemjöl, men var fortfarande på gränsen till rinnig. Chansade och lät den ändå jäsa i kylen över natten och döm om min förvåning när jag fick se den hittills absolut bäst jästa surdegen jag haft! Var skeptisk till att baka en så lös deg, svårt att lyfta över den till plåten, men den höjde sig fint o det blev stora bröd! Dock stannade temperaturen på 97 grader, hade inte tid att vänta, så efter ett tag tog jag ut det trots denna 1-gradig skillnad. Tyvärr, är brödet lite väl fuktigt, men gott och vackert, så det här blir det fler gånger! Tack för ett jättebra recept!



Kommentar

Ditt namn

Emejl (kommer inte att visas)

Ange resultatet av 3 + 4 (spamskydd)
 


Andra populära recept inom samma kategori




Matbloggstoppen