Portioner: 2 limpor Källa: Bakasurdeg.se Visa alla recept för: Bakasurdeg.se Ingredienser: En fördeg (klicka för recept) 350g Ekologiskt vetemjöl special300g Ekologiskt rågmjöl50g mörk sirap33 cl Newcastle Brown Ale (nr 1538)En halv påse vörtmix100g vatten50g russin17g salt Gör så här Jag brukar göra min fördeg på morgonen, då har den jäst klart till kvällen då det är dags att bearbeta degen. Sedan brukar jag låta degen kalljäsa i kylen över natten och grädda brödet på morgonen. Så om man vill grädda sitt bröd på lördag morgon så gör man fördegen på fredag morgon, bearbeta degen på fredag kväll och grädda på lördag morgon. Man kan även byta ut kalljäsningen i kylen mot jäsning i 3-5 timmar i 22-24 grader, skåpet ovan kylen brukar ha den temperaturen ungefär.Bearbeta degen:Blanda ingredienserna. Använd köksvåg och nollställ i mellan.Kör på låg hastighet i assistenten i 6 min, tillsätt salt och russin och kör ytterligare 2 min.Smörj en stor plastlåda med 1-2 msk rapsolja.Tippa i degen och täck med locket eller en handduk. Låt jäsa en timme i rumstemperatur. Vik sedan upp degen från kanterna mot mitten. Sedan ska degen jäsa till dubbel storlek. Endera i kylen i ca 9-12 timmar eller varmt, 22-24 grader i 3-5 timmar.Grädda brödet:Ta fram degen ur kylen när den jäst klart och låt den stå framme ca en timme innan gräddning. Sätt in en baksten eller plåt i mitten av ugnen.Sätt på ugnen i god tid, Max temp, 275 - 300 grader.Med baksten tar det ca en timme för att bli varmt.Sätt även in en plåt nederst i ugnen.Vält ur degen på mjölat bord och strö mjöl över degen. Dela degen i två delar, vik degen på längden försiktigt. Lägg limporna på bakplåtspapper eller i limpform.Grädda i mitten av ugnen på baksten eller en varm plåt.Sänk temperaturen till 250 grader och lägg in tre isbitar på den nedersta plåten.Efter 10 minuter så sänk temperaturen till 200 grader.Sätt in en termometer i brödet och grädda till 97 grader.Låt brödet svalna på galler.
Skriv ut receptet Tipsa en kompis om receptet Lägg till en bild till receptet
Skriven av Bakasurdeg.se, 2010-01-26 12:03:29
Skriven av Eli, 2011-11-13 14:45:41
Skriven av Peter, 2020-10-03 16:11:52