Start > Recept: Vetekross limpa

Vetekross limpa

Portioner: 2 limpor
Källa: Bakasurdeg.se
Visa alla recept för: Bakasurdeg.se



Bakasurdeg Vetekross limpa



Ingredienser:
En fördeg (klicka för recept)

Skållning
3 dl Vetekross
3 dl vatten

50g smör
3 dl mjölk
2-3 msk ekologisk honung
600g Ekologiskt vetemjöl special
17g salt

Gör så här
Jag brukar göra min fördeg på morgonen, då har den jäst klart till kvällen då det är dags att bearbeta degen. Sedan brukar jag låta degen kalljäsa i kylen över natten och grädda brödet på morgonen. Så om man vill grädda sitt bröd på lördag morgon så gör man fördegen på fredag morgon, bearbeta degen på fredag kväll och grädda på lördag morgon.

Man kan även byta ut kalljäsningen i kylen mot jäsning i 3-5 timmar i 22-24 grader, skåpet ovan kylen brukar ha den temperaturen ungefär.

Bearbeta degen:
Skållning:
Mät upp vetekross i en bunke.
Koka upp vattnet och häll det i bunken.
Rör om och låt svalna till 40 grader. (ca 1 timme)

Smält smör och honung i mjölken och låt svalna till 40 grader.

Blanda mjöl, vetekross och mjölkblandningen med fördegen i assistentkitteln.
Kör i sex minuter på låg hastighet.
Tillsätt saltet och kör ytterligare två minuter.

Smörj en stor plastlåda med 1-2 msk rapsolja.

Tippa i degen och täck med locket eller en handduk. Låt jäsa en timme i rumstemperatur. Vik sedan upp degen från kanterna mot mitten. Sedan ska degen jäsa till dubbel storlek. Endera i kylen i ca 9-12 timmar eller varmt, 22-24 grader i 3-5 timmar.

Grädda brödet:
Ta fram degen ur kylen när den jäst klart och låt den stå framme ca en timme innan gräddning.

Sätt in en baksten eller plåt i mitten av ugnen.
Sätt på ugnen i god tid, Max temp, 275 - 300 grader.
Med baksten tar det ca en timme för att bli varmt.
Sätt även in en plåt nederst i ugnen.

Vält ur degen på mjölat bord och strö mjöl över degen. Dela degen i två delar, vik degen på längden försiktigt.

Lägg limporna på bakplåtspapper.

Grädda i mitten av ugnen på baksten eller en varm plåt.
Sänk temperaturen till 250 grader och lägg in tre isbitar på den nedersta plåten.

Efter 10 minuter så sänk temperaturen till 200 grader.
Sätt in en termometer i brödet och grädda till 97 grader.

Låt bröden svalna på galler.


Skriv ut receptet Skriv ut receptet Tipsa en kompis om receptet Tipsa en kompis om receptet Lägg till en bild till receptet Lägg till en bild till receptet

Dela med dig av denna sida:

Bookmark and Share


Kommentarer (0)


Kommentar

Ditt namn

Emejl (kommer inte att visas)

Ange resultatet av 3 + 4 (spamskydd)
 


Andra populära recept inom samma kategori




Matbloggstoppen