Start > Recept: Vetekross bullar

Vetekross bullar

Portioner: 16 bullar
Källa: Bakasurdeg.se
Visa alla recept för: Bakasurdeg.se



Bakasurdeg Vetekross bullar



Ingredienser:
En fördeg (klicka för recept)

Skållning
3 dl Vetekross
3 dl vatten

50g smör
3 dl mjölk
2-3 msk ekologisk honung
600g Ekologiskt vetemjöl special
15-20g salt

Gör så här
Jag brukar göra min fördeg på morgonen, då har den jäst klart till kvällen då det är dags att bearbeta degen. Sedan brukar jag låta degen kalljäsa i kylen över natten och grädda brödet på morgonen. Så om man vill grädda sitt bröd på lördag morgon så gör man fördegen på fredag morgon, bearbeta degen på fredag kväll och grädda på lördag morgon.

Man kan även byta ut kalljäsningen i kylen mot jäsning i 3-5 timmar i 22-24 grader, skåpet ovan kylen brukar ha den temperaturen ungefär.

Bearbeta degen:
Skållning:
Mät upp vetekross i en bunke.
Koka upp vattnet och häll det i bunken.
Rör om och låt svalna till 40 grader. (ca 1 timme)

Smält smör och honung i mjölken och låt svalna till 40 grader.

Blanda mjöl, vetekross och mjölkblandningen med fördegen i assistentkitteln.
Kör i sex minuter på låg hastighet.
Tillsätt saltet och kör ytterligare två minuter.

Smörj en stor plastlåda med 1-2 msk rapsolja.

Tippa i degen och täck med locket eller en handduk. Låt jäsa en timme i rumstemperatur. Vik sedan upp degen från kanterna mot mitten. Sedan ska degen jäsa till dubbel storlek. Endera i kylen i ca 9-12 timmar eller varmt, 22-24 grader i 3-5 timmar.

Grädda brödet:
Ta fram degen ur kylen när den jäst klart och låt den stå framme ca en timme innan gräddning.

Sätt in en baksten eller plåt i mitten av ugnen.
Sätt på ugnen i god tid, Max temp, 275 - 300 grader.
Med baksten tar det ca en timme för att bli varmt.
Sätt även in en plåt nederst i ugnen.

Vält ur degen på mjölat bord och strö mjöl över degen. Dela degen i ca 16 delar och rundriv dem försiktigt.

Lägg bullarna på bakplåtspapper.

Grädda i mitten av ugnen på baksten eller en varm plåt.
Sänk temperaturen till 250 grader och lägg in tre isbitar på den nedersta plåten.

Efter 5 minuter så sänk temperaturen till 200 grader.
Sätt in en termometer och grädda till 97 grader.

Låt bröden svalna på galler.




Skriv ut receptet Skriv ut receptet Tipsa en kompis om receptet Tipsa en kompis om receptet Lägg till en bild till receptet Lägg till en bild till receptet

Dela med dig av denna sida:

Bookmark and Share

Betyg 3,7 av 3 röster



Kommentarer (4)

  • Betyg:  4
  • Skriven av Bakasurdeg.se, 2010-01-26 11:58:09
  • Mycket gott grovt ljust bröd, perfekt till frukost.


  • Betyg:  3
  • Skriven av Eli, 2011-07-09 15:08:09
  • De blev goda, men lite degiga. Degen jäste inte så mycket trots livfull fördeg. Får prova igen.


  • Betyg:  4
  • Skriven av JayTee, 2011-08-01 00:25:05
  • Mycket goda frallor. Har nog gjort ett 10-tal "batcher" med olika resultat varav de senaste blivit kanonbra. Tycker nog att man behöver något mer mjöl än vad som står i receptet och så upp till 12 timmars kalljäsning. Min deg brukar bara räcka till 9 frallor för att storleken ska bli lagom och inte för torra/hårda. Å så gräddar jag till 98 grader. Men men, allt är ju individuellt :)


  • Skriven av Cecilia, 2013-02-06 20:52:04
  • Kan man frysa brödet för att ta fram o värma lite närsom? När ska brödet frysas isf?



Kommentar

Ditt namn

Emejl (kommer inte att visas)

Ange resultatet av 3 + 4 (spamskydd)
 


Andra populära recept inom samma kategori




Matbloggstoppen