Start > Recept: Dinkel levain

Dinkel levain

Portioner: 2 limpor
Källa: Bakasurdeg.se
Visa alla recept för: Bakasurdeg.se



Bakasurdeg Dinkel levain



Ingredienser:
En fördeg (klicka för recept)
400g ekologiskt vetemjöl special
300g dinkel
450g vatten
17 g salt

Gör så här
Jag brukar göra min fördeg på morgonen, då har den jäst klart till kvällen då det är dags att bearbeta degen. Sedan brukar jag låta degen kalljäsa i kylen över natten och grädda brödet på morgonen. Så om man vill grädda sitt bröd på lördag morgon så gör man fördegen på fredag morgon, bearbeta degen på fredag kväll och grädda på lördag morgon.

Man kan även byta ut kalljäsningen i kylen mot jäsning i 3-5 timmar i 22-24 grader, skåpet ovan kylen brukar ha den temperaturen ungefär.

Bearbeta degen:
Blanda fördeg, mjöl och vatten.

Kör på låg hastighet i assistenten i 6 min, tillsätt saltet och kör ytterligare 2 min.

Smörj en stor plastlåda med 1-2 msk rapsolja.
Tippa i degen och täck med locket eller en handduk. Låt jäsa en timme i rumstemperatur. Vik sedan upp degen från kanterna mot mitten. Sedan ska degen jäsa till dubbel storlek. Endera i kylen i ca 9-12 timmar eller varmt, 22-24 grader i 3-5 timmar.

Grädda brödet:
Ta fram degen ur kylen när den jäst klart och låt den stå framme ca en timme innan gräddning.

Sätt in en baksten eller plåt i mitten av ugnen.
Sätt på ugnen i god tid, Max temp, 275 - 300 grader.
Med baksten tar det ca en timme för att bli varmt.
Sätt även in en plåt nederst i ugnen.

Vält ur degen på mjölat bord och strö mjöl över degen.

Dela degen i två delar och forma försiktigt två limpor utan att pressa ihop degen. Lägg degen på ett bakplåtspapper och skär några snitt i degen.

Grädda i mitten av ugnen på baksten eller en varm plåt.
Sänk temperaturen till 250 grader och lägg in tre isbitar på den nedersta plåten.

Efter 10 minuter (eller när skalet hårdnat tillräckligt för att kunna sätta in termometern) så sänk temperaturen till 200 grader.
Sätt in en termometer i brödet och grädda till 96 grader.

Låt brödet svalna på galler.



Skriv ut receptet Skriv ut receptet Tipsa en kompis om receptet Tipsa en kompis om receptet Lägg till en bild till receptet Lägg till en bild till receptet

Dela med dig av denna sida:

Bookmark and Share

Betyg 5,0 av 1 röster



Kommentarer (7)

  • Skriven av Marion, 2010-10-08 19:18:09
  • Jag bakade detta bröd i torsdags morse och tog med till jobbet. Supergott!! Alla (inklusive mig) var jättenöjda.
    Jag kan inte märka någon skillnad om man bakar med vildjäst eller vetesurdeg. Bara mer arbete med vildjäst.
    Dessvärre är jag inte så bra på att lägga in bilder. Jag kan inte det nämligen. Men tack för en jättebra sida. Enkla recept att följa.


  • Skriven av Bakasurdeg.se, 2010-10-08 21:40:48
  • Hej Marion!
    Jättekul att alla blev nöjda och jättekul att få kommentarer tycker jag! Det finns en länk ovan, "Lägg till en bild till receptet" prova den.

    /Daniel


  • Skriven av Tina, 2013-09-05 20:14:02
  • Jag har bakat detta bröd flera gånger nu med olika resultat. Första gången tyckte jag att degen var väldigt lös. När jag skulle dela den och göra två limpor flöt det bara ut. För att få ihop en limpa var jag tvungen att forma så mkt att jag tryckte ihop det för mycket :( De senaste gångerna har jag haft i mer mjöl och experimenterat lite men inte kommit fram till något optimalt. Det jag undrar är hur konsistensen på degen ska vara!?


  • Skriven av Niclas, 2014-01-22 19:19:07
  • Hej
    Jag bakade detta bröd igår fick då degen alldeles för lös. För att rädda det hela hällde jag degen i en lergryta som legat i blöt en stund sedan oljats in. Resultatet blev helt fantastiskt.


  • Skriven av Dojjan, 2015-01-05 22:23:00
  • Jag har inte riktigt lyckats med något surdegsbak tidigare. Är ny på det så har bara hunnit prova några olika recept innan, men efter inhandlandet av en skitbillig men snygg hushållsassistent (Anderssons från SIBA - funkar hur bra som helst och kostar bara 1000 spänn!) så tändes viljan att prov vidare igen.
    Jag råkade byta ut mjölet till fördegen mot vetemjöl special, och då jag inte hade dinkelmjöl hemma bytte jag den mot rågmjöl. Sedan var jag ganska osäker på om jag redan hade sabbat allt och skulle misslyckas än en gång.
    Jäsningen; fördegen puttrade fint i sina 3 timmar i lagom värme på lagom avstånd från brasan, men när jag blandat i mjölet och bearbetade degen i assistenten blev den väldigt kladdig och såg svårarbetad ut. Jag lade den i en inoljad plastlåda och lät den varmjäsa i rekommenderad temperatur, men den förblev samma lilla storlek. För varmt? Dålig surdegsgrund? Man har ju ingen aning som novis.
    Men vid det här laget var det så sent på kvällen att jag bara orkade ge det ett sista halvhjärtat försök, så jag gled ner den i en Le Creuset gjutjärnsgryta och ställde in den i kylen över natt. Och över dag, som det råkade bli. Så vid 18-tiden dagen efter tog jag fram den, och nu var den ganska stor!
    Glatt in i ugnen med den, jag gjorde den här delen eakt enligt recept och ut kom två vackra, välsmakande limpor.
    Så jag har både hittat ett recept jag gillar, och lärt mig att det inte är över förrän det är över!


  • Skriven av malin, 2023-04-10 09:51:28
  • Jag är ny på surdegsbak och har en rågsur som blev kanon från start o en vetesur jag verkligen fått arbeta med men nu verkar det funka. Supergott bröd och ett bra tydligt recept! Tack


  • Betyg:  5
  • Skriven av malin, 2023-04-10 09:52:07
  • Jag är ny på surdegsbak och har en rågsur som blev kanon från start o en vetesur jag verkligen fått arbeta med men nu verkar det funka. Supergott bröd och ett bra tydligt recept! Tack



Kommentar

Ditt namn

Emejl (kommer inte att visas)

Ange resultatet av 3 + 4 (spamskydd)
 


Andra populära recept inom samma kategori




Matbloggstoppen