Portioner: Källa: Bakasurdeg.se Visa alla recept för: Bakasurdeg.se Ingredienser: 20g surdegsgrund50g Ekologiskt vetemjöl50g vatten Gör så här En surdegsgrund som förvaras i kylen behöver matas minst en gång i veckan. Jag matar min varje gång jag bakar. Om man bakar mer sällan är mitt tips att förvara surdegsgrunden i frysen, frys in i 100g (1 dl) portionsförpackningar. När man använder den sista matar man upp den till nya portioner och fryser in på nytt. Beroende på om jag planerar att baka eller inte så matar jag olika mycket. Ska jag inte baka så häller jag ut den gamla surdegsgrunden så endast 20-50 g återstår. Mata: Blanda i mjöl och vatten i glasburken med vetesurdegsgrunden.Rör om.Om det är bra fart på surdegsgrunden kan man stoppa tillbaka den i kylen på en gång efter matningen. Är den lite trögare så låt den stå framme varmt tills den blivit bubblig och dallrig, (ca nio timmar).Jag bakar minst en gång i veckan och matar min surdegsgrund i samband med detta. Jag matar med ungefär lika mycket som jag använder.Jag tar ca 100g av surdegsgrunden till en fördeg, se recept på fördeg. Sedan matar jag med 50g vetemjöl och 50g vatten.Jag använder mig endast av vetesurdegsgrund, även om jag bakar rågbröd. Allt för att slippa extra arbete ;-). Rågsurdegsgrund fungerar ungefär på samma sätt, byt ut vete mot rågmjöl.
Skriv ut receptet Tipsa en kompis om receptet Lägg till en bild till receptet
Kommentarer (30)
Skriven av Bakasurdeg.se, 2010-08-05 11:32:36
Skriven av Baron, 2011-02-02 10:39:09
Skriven av Bakasurdeg.se, 2011-02-02 11:10:24
Skriven av Fredrik, 2011-03-08 21:27:33
Skriven av Bakasurdeg.se, 2011-03-09 14:04:05
Skriven av Magnus Samuelsson, 2011-04-15 19:27:53
Skriven av Bakasurdeg.se, 2011-04-19 08:37:01
Skriven av Anna, 2011-04-26 18:55:07
Skriven av Bakasurdeg.se, 2011-05-16 07:57:03
Skriven av Mia , 2011-07-11 13:19:54
Skriven av Bakasurdeg.se, 2011-07-20 03:18:44
Skriven av Johanna, 2011-07-27 21:04:44
Skriven av Bakasurdeg.se, 2011-07-28 08:34:07
Skriven av Johanna, 2011-07-28 09:04:32
Skriven av Peter, 2011-08-14 17:06:13
Skriven av Anders, 2012-01-17 20:10:15
Skriven av janpeterjarl@yahoo.se, 2012-06-30 11:41:12
Skriven av Linda, 2012-07-07 18:52:05
Skriven av Kim, 2012-09-21 14:04:19
Skriven av Andrea, 2013-01-17 00:20:30
Skriven av Magnus, 2013-03-02 18:43:40
Skriven av Magnus, 2013-03-02 18:43:42
Skriven av Martina, 2013-03-04 13:46:00
Skriven av Jonas, 2013-03-08 06:39:51
Skriven av Irene Dunghed, 2014-09-25 12:07:24
Skriven av Electra, 2014-10-26 00:38:02
Skriven av Lykke, 2015-01-27 15:38:14
Skriven av Bianca, 2016-06-28 15:48:44
Skriven av Leia Root, 2023-07-26 03:24:15
Skriven av King Contacts, 2023-07-30 06:27:44