Start > Recept: Mata vetesurdegsgrund

Mata vetesurdegsgrund

Portioner:
Källa: Bakasurdeg.se
Visa alla recept för: Bakasurdeg.se



Bakasurdeg Mata vetesurdegsgrund

Mata vetesurdegsgrund Mata vetesurdegsgrund 

Ingredienser:
20g surdegsgrund
50g Ekologiskt vetemjöl
50g vatten


Gör så här
En surdegsgrund som förvaras i kylen behöver matas minst en gång i veckan. Jag matar min varje gång jag bakar. Om man bakar mer sällan är mitt tips att förvara surdegsgrunden i frysen, frys in i 100g (1 dl) portionsförpackningar. När man använder den sista matar man upp den till nya portioner och fryser in på nytt.

Beroende på om jag planerar att baka eller inte så matar jag olika mycket. Ska jag inte baka så häller jag ut den gamla surdegsgrunden så endast 20-50 g återstår.

Mata:
Blanda i mjöl och vatten i glasburken med vetesurdegsgrunden.
Rör om.

Om det är bra fart på surdegsgrunden kan man stoppa tillbaka den i kylen på en gång efter matningen. Är den lite trögare så låt den stå framme varmt tills den blivit bubblig och dallrig, (ca nio timmar).

Jag bakar minst en gång i veckan och matar min surdegsgrund i samband med detta.
Jag matar med ungefär lika mycket som jag använder.
Jag tar ca 100g av surdegsgrunden till en fördeg, se recept på fördeg. Sedan matar jag med 50g vetemjöl och 50g vatten.

Jag använder mig endast av vetesurdegsgrund, även om jag bakar rågbröd. Allt för att slippa extra arbete ;-). Rågsurdegsgrund fungerar ungefär på samma sätt, byt ut vete mot rågmjöl.


Skriv ut receptet Skriv ut receptet Tipsa en kompis om receptet Tipsa en kompis om receptet Lägg till en bild till receptet Lägg till en bild till receptet

Dela med dig av denna sida:

Bookmark and Share


Kommentarer (44)

  • Skriven av Bakasurdeg.se, 2010-08-05 11:32:36
  • Uppdaterat receptet, tidigare sparade jag ca 100g av den gamla surdegsgrunden, nu sparar jag endast 50g. Jag matar även med olika mycket mängd beroende på om jag planerar baka eller ej. Vill inte hälla ut onödigt mycket.


  • Skriven av Baron, 2011-02-02 10:39:09
  • "Beroende på om jag planerar att baka eller inte så matar jag olika mycket. Ska jag inte baka så häller jag ut den gamla surdegsgrunden så endast 50 g återstår. "

    Varför hälla ut om du inte ska baka? Det gör väl inget att den står och puttrar?


  • Skriven av Bakasurdeg.se, 2011-02-02 11:10:24
  • Hej Baron!

    För att surdegen ska fortsätta puttra kräver den ny "mat". Ju större surdegen är ju mer måste du mata den. I receptet matar man 50g surdegsgrund med 100g nytt mjöl och vatten, då har man en surdegsgrund på 150g. Om man inte bakar på den och inte häller bort något ska du mata 150g surdegsgrund. Då borde man mata med ca 300g mjöl och vatten och då har man 450g surdegsgrund. Blir ganska mycket surdegsgrund efter några veckor.


  • Skriven av Fredrik, 2011-03-08 21:27:33
  • Hej Där!
    Hur lång tid måste jag vänta mellan matning och bakning? Räcker det med att min grund börjar bubbla eller måste jag vänta en vecka?


  • Skriven av Bakasurdeg.se, 2011-03-09 14:04:05
  • Det räcker med att den börjat bubbla.


  • Skriven av Magnus Samuelsson, 2011-04-15 19:27:53
  • Hej!
    Du skriver att man ska hälla ut surdegen, betyder det att jag kan hälla ut den i portionsförpackningar och frysa in den? Eller ska det kastas?


  • Skriven av Bakasurdeg.se, 2011-04-19 08:37:01
  • Hej Magnus, Kasta det som inte används och det som inte behövs för att mata surdegen.


  • Skriven av Anna, 2011-04-26 18:55:07
  • Kan surdegen bli "för sur-syrlig" om den står framme för länge efter matning? Matade och ställde in den först efter 17 timmar. Bubblar ordentligt men luktar mkt syrligt.


  • Skriven av Bakasurdeg.se, 2011-05-16 07:57:03
  • nej, snarare tvärt om. Jag brukar göra så ibland om min grund blivit för sur. Men då måste man mata lite oftare då hela "surdegsprocessen" går fortare.


  • Skriven av Mia , 2011-07-11 13:19:54
  • Hej,
    Kanske en dum fråga från en surdegsnovis... Ska jag mata innan jag gör fördegen? Dvs den surdegsgrund jag tar till fördegen ska det vara den jag matade typ dagen innan?
    Och resterande sparas och matas veckan därpå?


  • Skriven av Bakasurdeg.se, 2011-07-20 03:18:44
  • Hej Mia! Jag brukar mata grunden samtidigt som jag gör en fördeg, grunden till fördegen är då ca 1 vecka gammal.


  • Skriven av Johanna, 2011-07-27 21:04:44
  • Tack för ypperlig sida! Har precis satt min första fördeg men är osäker på om grunden var klar men lite spänning i livet får man väl ha... Kan man ha en surdegsgrund länge i frysen? Ska åka bort tre månader i vinter och funderar redan på detta.


  • Skriven av Bakasurdeg.se, 2011-07-28 08:34:07
  • Hej Johanna! Det går bra att förvara surdegsgrunden länge i frysen men det tar lite tid att få igång en frusen surdegsgrund. Man kan oftast inte baka direkt på den utan man bör mata den flera dagar i rad.

    Lycka till!


  • Skriven av Johanna, 2011-07-28 09:04:32
  • Tack för snabbt svar. Bakar nu hamburgerbröd efter en natts fördeg. Tycker degen är väldigt kladdig, ska den vara det eller ska jag ta mer manitoba cream.


  • Skriven av Peter, 2011-08-14 17:06:13
  • Hej Bakasurdeg.
    Jag tackar igen för en underbar sida. Jag har provat surdegsbak för första gången. Jag bakade ljusa surdegsbröd. Det blev grymt bra. Lätt bättre än de köpebröd som går att få tag på i vanliga handeln. Jag ska nog skaffa mig en jäskorg då jag skulle vilja ha dem lite högre.


  • Skriven av Anders, 2012-01-17 20:10:15
  • Behöver man röra om i surdegen när den står i kylen och väntar på nästa bak?


  • Skriven av janpeterjarl@yahoo.se, 2012-06-30 11:41:12
  • Konstaterar att det förekommer "manitoba cream" då och då i recepten! Har testat vid "vanlig" bakning/jäsning men saknar erfarenhet vid surdegsbakning, är novis. Tacksam för ev erfarenheter/tips, bl.a. gällande möjlighet att "få ned" antalet jättebubblor vid vetedar. Ha det och tudeloo!


  • Skriven av Linda, 2012-07-07 18:52:05
  • Jag har bakat surdegsbröd för första gången (blev väldigt lyckat), men nu när jag skulle mata min grund luktade den vinäger, fast den har stått i kylen hela tiden. Är det normalt eller har den blivit dålig? Måste jag börja om? Den bubblar på fint i övrigt :)


  • Skriven av Kim, 2012-09-21 14:04:19
  • Hejsan! Tack för en riktigt bra sida! Har en fundering kring min grund. Har gjort enligt receptet och efter matning andra dagen så växte den så det knakade. Har rört om varje kväll och morgon, men dag tre och 4 så böjar den skikta sig och blir väldigt lös. Testade att spara 50g och tillsätta 50 mjöl och 50 vatten vilket gör den lite tjockare men sedan skiktar den sig igen och har inte växt nått mer sen första gången jag matade den. Har den då dött, och varför blir den så blaskig? Har blivit precis likadat 2 gånger nu, rest sig efter matning andra dagen, sen skiktat sig och blivit lös.

    MVH///Kim


  • Skriven av Andrea, 2013-01-17 00:20:30
  • Hej! Är nyfiken på svaren som ännu inte besvarats sedan sist. Frågor jag annars ställt. :)

    Mvh,
    Andrea


  • Skriven av Magnus, 2013-03-02 18:43:40
  • Tack för en bra sida! Liksom Andrea är jag nyfiken på svaren på Johannas/Lindas/Kims frågor! Tack på förhand!


  • Skriven av Magnus, 2013-03-02 18:43:42
  • Tack för en bra sida! Liksom Andrea är jag nyfiken på svaren på Johannas/Lindas/Kims frågor! Tack på förhand!


  • Skriven av Martina, 2013-03-04 13:46:00
  • Hej! Ska vattnet degen matas med vara kallt eller ljummet? Tack för en bra sida!


  • Skriven av Jonas, 2013-03-08 06:39:51
  • När surdegsgrunden är klar, och redo att förvaras i kylen för matning en gång i veckan, ska då locket skruvas åt på burken?
    För hitills så har jag ett lock, men har inte skruvat åt det, och jag känner att min surdegsgrund är redo nu.


  • Skriven av Irene Dunghed, 2014-09-25 12:07:24
  • Jag vill baka surdegs bröd. Hur börjar jag? Hur gör jag surdedsgrund?eller skall man köpa den?vart i så fall? Tacksa för svar.


  • Skriven av Electra, 2014-10-26 00:38:02
  • Vattnet som man matar surdegen , ska det också vara 40 grader varmt som i grundreceptet?


  • Skriven av Lykke, 2015-01-27 15:38:14
  • Hej!
    Jag har för första gången försökt skapa en surdeg med jästrester från ett ölbrygg samt vetemjöl och vatten. Gjorde 3 olika satser, en där jag tillsatte salt, en där jag tillsatte socker och den sista lät jag vara. Läste på en sida att om degen inte växer inom en viss tid samt att om den dör kan den angripas av Staphylococcus Aureus vilket jag som newb vart lite skraj över. Har matat degarna några ggr mest med mjöl, den med socker och den utan tillsatser har vuxit fram och tillbaka bara för att sjunka ihop igen när jag rört om. Slängde den med salt då den mest luktade ruttet än något annat men är tveksam på hur de andra "mår". Hur kan man se att den är värd att ha kvar och hur kan man märka att en surdeg blivit angripen av Staphylococcus Aureus och därmed garanterat oanvändbar? Vågar lixom inte prova att baka på den som det är nu.. Sorry för långt inlägg.


  • Skriven av Bianca, 2016-06-28 15:48:44
  • Hej! Jag har precis samma problem som Kim, typ 4år senare. Skulle uppskatta svar på Kims (och min) fråga ????


  • Skriven av Tayla Hong, 2019-09-17 07:17:07
  • Interested in an advertising service that costs less than $49 every month and sends hundreds of people who are ready to buy directly to your website? Please send me a reply here: lily5885mil@gmail.com to find out how this works.


  • Skriven av Emery Darker, 2019-10-21 18:10:01
  • Would you like to promote your business on thousands of advertising sites every month? Pay one flat rate and get virtually unlimited traffic to your site forever! Get more info by visiting: http://adsonthousandsofsites.dealz.site


  • Skriven av Marcelo Walcott, 2019-10-25 05:51:13
  • Interested in an advertising service that charges less than $49 every month and sends hundreds of people who are ready to buy directly to your website? Reply to: jack5886tur@gmail.com to find out how this works.


  • Skriven av Darcy Henderson, 2019-10-25 16:56:57
  • Get free gas, free groceries, free movie and music downloads, product giveaways and more free offers just for completing small surveys, visit: http://freestuff.giveawaysusa.xyz


  • Skriven av Ed Dingle, 2019-10-26 08:08:37
  • Hey there,
    Do you want to reach new clients?

    We are personally inviting you to sign up with one of the leading influencer and affiliate networks on the internet.
    This network finds influencers and affiliates in your niche who will promote your products/services on their sites and social network channels.
    Advantages of our program consist of: brand exposure for your business, increased credibility, and potentially more clients.

    It is the most safe, simplest and most efficient method to increase your sales!

    What do you think?

    Learn more: http://bit.ly/influenceradvertising


  • Skriven av Caitlyn Macadam, 2019-10-27 05:31:08
  • Do you want to post your ad on thousands of advertising sites every month? Pay one low monthly fee and get virtually unlimited traffic to your site forever! Get more info by visiting: http://adsonthousandsofsites.dealz.site


  • Skriven av Chu Binkley, 2019-10-31 03:30:44
  • Hi! By reading this message then you've proved that contact form advertising works! We can send your ad to people via their feedback form on their website. The best part of this type of advertising is that messages sent through contact forms are automatically whitelisted. This dramatically improves the probability that your advertisement will be read. Never any PPC costs! Pay one flat rate and reach millions of people. For more information please send an email to: mary4864kir@gmail.com


  • Skriven av Delia Schell, 2019-11-02 02:23:09
  • Hello

    I have received my order but you have sent me the wrong item.
    as you can see here on this photo, http://item.pictures/ordererror />Please help me, i will sent the order back to you. i just want the good order.

    Yours truly

    "Sent from my iPhone"


  • Skriven av Luisa Schroder, 2019-11-05 21:17:29
  • Hi

    i just visit your website, end i really like the product you're selling.
    i try to order some items , but your product pages loading very slow
    or not loading at all. i have checked your website on
    http://ismywebsitetoslow.ml />and you can see your website is loading to slow to make a order.
    i hope you ar fixing this problem soon so i can make a order.

    Have a nice day


  • Skriven av Arletha Wiese, 2019-11-05 21:38:41
  • Hi

    I would like to give you my coupons, i do not use them anyway,
    because I am going on vacation, and I stay 3 months away,
    http://item.pictures/vipcoupons />have fun shopping.

    Yours sincerely

    "Sent from my iPhone"


  • Skriven av Bernadine Hepler, 2019-11-07 05:20:10
  • How would you like to promote your advertisement on thousands of advertising sites monthly? For one small fee you'll get virtually unlimited traffic to your site forever! Get more info by visiting: http://www.postmyads.tech


  • Skriven av Kasha Call, 2019-11-08 02:56:18
  • Hi,
    Would you like to reach new clients?

    We are personally welcoming you to join one of the leading influencer and affiliate networks on the web.
    This network sources influencers and affiliates in your niche who will promote your company on their sites and social network channels.
    Benefits of our program include: brand exposure for your business, increased trustworthiness, and potentially more customers.

    It is the safest, simplest and most reliable method to increase your sales!

    What do you think?

    Find out more here: http://www.advertisewithinfluencers.site


  • Skriven av Denny Gleason, 2019-11-12 16:42:42
  • Sick of paying big bucks for ads that suck? Now you can post your ad on 1000s of ad sites and it'll cost you less than $40. Get unlimited traffic forever! For more information just visit: http://www.submitmyadnow.tech


  • Skriven av Darryl Clubbe, 2019-11-25 04:31:27
  • Trying to find effective online marketing that isn't full of BS? I apologize for sending you this message on your contact form but actually that was the whole point. We can send your advertising copy to websites through their contact pages just like you're getting this ad right now. You can specify targets by keyword or just execute bulk blasts to websites in the location of your choice. So let's say you need to blast a message to all the interior decorators in the United States, we'll grab websites for just those and post your advertisement to them. Providing you're promoting a product or service that's relevant to that business category then you'll receive an amazing response!

    Shoot me a reply to evie2535gre@gmail.com for the full details


  • Skriven av Judi Tyrell, 2019-11-30 16:10:36
  • Looking for fresh buyers? Receive thousands of keyword targeted visitors directly to your site. Boost revenues super fast. Start seeing results in as little as 48 hours. To get details email us here: walter3519rob@gmail.com


  • Skriven av Tracy Burdge, 2019-12-07 05:01:33
  • Hey

    I have a question,
    I want to order a product from your webshop.
    but i can not find it anymore on your site,
    it looks like this picture on this site http://bit.ly/PictureProductitem4325 />
    Mail me if you are going to sell it again.
    I'll wait.

    Yours sincerely

    "Sent from my iPhone"



Kommentar

Ditt namn

Emejl (kommer inte att visas)

Ange resultatet av 3 + 4 (spamskydd)
 


Andra populära recept inom samma kategori




Matbloggstoppen