Start > Recept: Mata vetesurdegsgrund

Mata vetesurdegsgrund

Portioner:
Källa: Bakasurdeg.se
Visa alla recept för: Bakasurdeg.se



Bakasurdeg Mata vetesurdegsgrund

Mata vetesurdegsgrund Mata vetesurdegsgrund 

Ingredienser:
20g surdegsgrund
50g Ekologiskt vetemjöl
50g vatten


Gör så här
En surdegsgrund som förvaras i kylen behöver matas minst en gång i veckan. Jag matar min varje gång jag bakar. Om man bakar mer sällan är mitt tips att förvara surdegsgrunden i frysen, frys in i 100g (1 dl) portionsförpackningar. När man använder den sista matar man upp den till nya portioner och fryser in på nytt.

Beroende på om jag planerar att baka eller inte så matar jag olika mycket. Ska jag inte baka så häller jag ut den gamla surdegsgrunden så endast 20-50 g återstår.

Mata:
Blanda i mjöl och vatten i glasburken med vetesurdegsgrunden.
Rör om.

Om det är bra fart på surdegsgrunden kan man stoppa tillbaka den i kylen på en gång efter matningen. Är den lite trögare så låt den stå framme varmt tills den blivit bubblig och dallrig, (ca nio timmar).

Jag bakar minst en gång i veckan och matar min surdegsgrund i samband med detta.
Jag matar med ungefär lika mycket som jag använder.
Jag tar ca 100g av surdegsgrunden till en fördeg, se recept på fördeg. Sedan matar jag med 50g vetemjöl och 50g vatten.

Jag använder mig endast av vetesurdegsgrund, även om jag bakar rågbröd. Allt för att slippa extra arbete ;-). Rågsurdegsgrund fungerar ungefär på samma sätt, byt ut vete mot rågmjöl.


Skriv ut receptet Skriv ut receptet Tipsa en kompis om receptet Tipsa en kompis om receptet Lägg till en bild till receptet Lägg till en bild till receptet

Dela med dig av denna sida:

Bookmark and Share


Kommentarer (30)

  • Skriven av Bakasurdeg.se, 2010-08-05 11:32:36
  • Uppdaterat receptet, tidigare sparade jag ca 100g av den gamla surdegsgrunden, nu sparar jag endast 50g. Jag matar även med olika mycket mängd beroende på om jag planerar baka eller ej. Vill inte hälla ut onödigt mycket.


  • Skriven av Baron, 2011-02-02 10:39:09
  • "Beroende på om jag planerar att baka eller inte så matar jag olika mycket. Ska jag inte baka så häller jag ut den gamla surdegsgrunden så endast 50 g återstår. "

    Varför hälla ut om du inte ska baka? Det gör väl inget att den står och puttrar?


  • Skriven av Bakasurdeg.se, 2011-02-02 11:10:24
  • Hej Baron!

    För att surdegen ska fortsätta puttra kräver den ny "mat". Ju större surdegen är ju mer måste du mata den. I receptet matar man 50g surdegsgrund med 100g nytt mjöl och vatten, då har man en surdegsgrund på 150g. Om man inte bakar på den och inte häller bort något ska du mata 150g surdegsgrund. Då borde man mata med ca 300g mjöl och vatten och då har man 450g surdegsgrund. Blir ganska mycket surdegsgrund efter några veckor.


  • Skriven av Fredrik, 2011-03-08 21:27:33
  • Hej Där!
    Hur lång tid måste jag vänta mellan matning och bakning? Räcker det med att min grund börjar bubbla eller måste jag vänta en vecka?


  • Skriven av Bakasurdeg.se, 2011-03-09 14:04:05
  • Det räcker med att den börjat bubbla.


  • Skriven av Magnus Samuelsson, 2011-04-15 19:27:53
  • Hej!
    Du skriver att man ska hälla ut surdegen, betyder det att jag kan hälla ut den i portionsförpackningar och frysa in den? Eller ska det kastas?


  • Skriven av Bakasurdeg.se, 2011-04-19 08:37:01
  • Hej Magnus, Kasta det som inte används och det som inte behövs för att mata surdegen.


  • Skriven av Anna, 2011-04-26 18:55:07
  • Kan surdegen bli "för sur-syrlig" om den står framme för länge efter matning? Matade och ställde in den först efter 17 timmar. Bubblar ordentligt men luktar mkt syrligt.


  • Skriven av Bakasurdeg.se, 2011-05-16 07:57:03
  • nej, snarare tvärt om. Jag brukar göra så ibland om min grund blivit för sur. Men då måste man mata lite oftare då hela "surdegsprocessen" går fortare.


  • Skriven av Mia , 2011-07-11 13:19:54
  • Hej,
    Kanske en dum fråga från en surdegsnovis... Ska jag mata innan jag gör fördegen? Dvs den surdegsgrund jag tar till fördegen ska det vara den jag matade typ dagen innan?
    Och resterande sparas och matas veckan därpå?


  • Skriven av Bakasurdeg.se, 2011-07-20 03:18:44
  • Hej Mia! Jag brukar mata grunden samtidigt som jag gör en fördeg, grunden till fördegen är då ca 1 vecka gammal.


  • Skriven av Johanna, 2011-07-27 21:04:44
  • Tack för ypperlig sida! Har precis satt min första fördeg men är osäker på om grunden var klar men lite spänning i livet får man väl ha... Kan man ha en surdegsgrund länge i frysen? Ska åka bort tre månader i vinter och funderar redan på detta.


  • Skriven av Bakasurdeg.se, 2011-07-28 08:34:07
  • Hej Johanna! Det går bra att förvara surdegsgrunden länge i frysen men det tar lite tid att få igång en frusen surdegsgrund. Man kan oftast inte baka direkt på den utan man bör mata den flera dagar i rad.

    Lycka till!


  • Skriven av Johanna, 2011-07-28 09:04:32
  • Tack för snabbt svar. Bakar nu hamburgerbröd efter en natts fördeg. Tycker degen är väldigt kladdig, ska den vara det eller ska jag ta mer manitoba cream.


  • Skriven av Peter, 2011-08-14 17:06:13
  • Hej Bakasurdeg.
    Jag tackar igen för en underbar sida. Jag har provat surdegsbak för första gången. Jag bakade ljusa surdegsbröd. Det blev grymt bra. Lätt bättre än de köpebröd som går att få tag på i vanliga handeln. Jag ska nog skaffa mig en jäskorg då jag skulle vilja ha dem lite högre.


  • Skriven av Anders, 2012-01-17 20:10:15
  • Behöver man röra om i surdegen när den står i kylen och väntar på nästa bak?


  • Skriven av janpeterjarl@yahoo.se, 2012-06-30 11:41:12
  • Konstaterar att det förekommer "manitoba cream" då och då i recepten! Har testat vid "vanlig" bakning/jäsning men saknar erfarenhet vid surdegsbakning, är novis. Tacksam för ev erfarenheter/tips, bl.a. gällande möjlighet att "få ned" antalet jättebubblor vid vetedar. Ha det och tudeloo!


  • Skriven av Linda, 2012-07-07 18:52:05
  • Jag har bakat surdegsbröd för första gången (blev väldigt lyckat), men nu när jag skulle mata min grund luktade den vinäger, fast den har stått i kylen hela tiden. Är det normalt eller har den blivit dålig? Måste jag börja om? Den bubblar på fint i övrigt :)


  • Skriven av Kim, 2012-09-21 14:04:19
  • Hejsan! Tack för en riktigt bra sida! Har en fundering kring min grund. Har gjort enligt receptet och efter matning andra dagen så växte den så det knakade. Har rört om varje kväll och morgon, men dag tre och 4 så böjar den skikta sig och blir väldigt lös. Testade att spara 50g och tillsätta 50 mjöl och 50 vatten vilket gör den lite tjockare men sedan skiktar den sig igen och har inte växt nått mer sen första gången jag matade den. Har den då dött, och varför blir den så blaskig? Har blivit precis likadat 2 gånger nu, rest sig efter matning andra dagen, sen skiktat sig och blivit lös.

    MVH///Kim


  • Skriven av Andrea, 2013-01-17 00:20:30
  • Hej! Är nyfiken på svaren som ännu inte besvarats sedan sist. Frågor jag annars ställt. :)

    Mvh,
    Andrea


  • Skriven av Magnus, 2013-03-02 18:43:40
  • Tack för en bra sida! Liksom Andrea är jag nyfiken på svaren på Johannas/Lindas/Kims frågor! Tack på förhand!


  • Skriven av Magnus, 2013-03-02 18:43:42
  • Tack för en bra sida! Liksom Andrea är jag nyfiken på svaren på Johannas/Lindas/Kims frågor! Tack på förhand!


  • Skriven av Martina, 2013-03-04 13:46:00
  • Hej! Ska vattnet degen matas med vara kallt eller ljummet? Tack för en bra sida!


  • Skriven av Jonas, 2013-03-08 06:39:51
  • När surdegsgrunden är klar, och redo att förvaras i kylen för matning en gång i veckan, ska då locket skruvas åt på burken?
    För hitills så har jag ett lock, men har inte skruvat åt det, och jag känner att min surdegsgrund är redo nu.


  • Skriven av Irene Dunghed, 2014-09-25 12:07:24
  • Jag vill baka surdegs bröd. Hur börjar jag? Hur gör jag surdedsgrund?eller skall man köpa den?vart i så fall? Tacksa för svar.


  • Skriven av Electra, 2014-10-26 00:38:02
  • Vattnet som man matar surdegen , ska det också vara 40 grader varmt som i grundreceptet?


  • Skriven av Lykke, 2015-01-27 15:38:14
  • Hej!
    Jag har för första gången försökt skapa en surdeg med jästrester från ett ölbrygg samt vetemjöl och vatten. Gjorde 3 olika satser, en där jag tillsatte salt, en där jag tillsatte socker och den sista lät jag vara. Läste på en sida att om degen inte växer inom en viss tid samt att om den dör kan den angripas av Staphylococcus Aureus vilket jag som newb vart lite skraj över. Har matat degarna några ggr mest med mjöl, den med socker och den utan tillsatser har vuxit fram och tillbaka bara för att sjunka ihop igen när jag rört om. Slängde den med salt då den mest luktade ruttet än något annat men är tveksam på hur de andra "mår". Hur kan man se att den är värd att ha kvar och hur kan man märka att en surdeg blivit angripen av Staphylococcus Aureus och därmed garanterat oanvändbar? Vågar lixom inte prova att baka på den som det är nu.. Sorry för långt inlägg.


  • Skriven av Bianca, 2016-06-28 15:48:44
  • Hej! Jag har precis samma problem som Kim, typ 4år senare. Skulle uppskatta svar på Kims (och min) fråga ????


  • Skriven av Leia Root, 2023-07-26 03:24:15
  • Hello

    Thank you for the quickly delivery to my home.
    When I view the product. I immediately saw that
    something was wrong with it, and when I opened it, the item was unfortunately
    broken.
    I made a picture so that you can see what I mean. https://photoscreenshot.com/proofdamageorder
    I am a regular customer, and I regularly order from your webshop.
    Hope we can solve this small problem in a good way.

    Sincerely
    Leia Root

    "Sent from my Mobile device"


  • Skriven av King Contacts, 2023-07-30 06:27:44
  • Hello

    Thank you for the quickly delivery to my home.
    When I view the order. I immediately saw that
    something was wrong with it, and when I opened it, the item was unfortunately
    damaged.
    I made a picture so that you can see what I have received. https://photoscreenshot.com/proofdamageorder
    I am a regular customer, and I regularly order from your site.
    Hope we can solve this small problem in a good way.

    Yours truly
    Eula McBride

    "Sent from my Mobile device"



Kommentar

Ditt namn

Emejl (kommer inte att visas)

Ange resultatet av 3 + 4 (spamskydd)
 


Andra populära recept inom samma kategori




Matbloggstoppen