Start >
Recept:
Dinkelbröd med vetekross
Dinkelbröd med vetekross
Portioner:
Källa: Supergott från Monkey Fence
Visa alla recept för: Supergott från Monkey Fence
Ingredienser:
Skållning:
2 dl vetekross
2 dl vatten
Fördeg:
100 gram vetesurdegsgrund
200 gram vatten
150 gram vetemjöl special
50 gram rågmjöl
Huvuddeg:
Surdegen från innan
450 gram vatten
350 gram vetemjöl special
400 gram dinkelmjöl fullkorn
20 gram honung
25 gram salt
Gör så här
Dag 1, kväll
Koka upp vattnet och häll det på vetekrossen. Låt stå med lock under natten.
Blanda fördegen och låt den stå i rumstemperatur under natten. Ha plast eller lock över bunken.
Dag 2, morgon
Blanda surdegen med övriga ingredienser utom saltet. Kör i assistent i 5-8 minuter. Den här degen blidar gluten lätt eftersom det bara är vete i den. Låt den stå och vila i 5 minuter.
Häll ned saltet och kör i ytterligare 3 minuter.
Lägg över degen i en oljad bunke och dra den tre gånger under de första 90 minuterna. Jag brukar vika uppifrån, nerifrån, från vänster och höger. Sedan upprepar jag ett par gånger tills det inte går att göra fler gånger. Vila och upprepa två gånger till.
Låt degen vila svalt , ca 8 grader, under en dag, ca 8 timmar.
Häll upp degen på bakbordet och dela den i två, forma två längder på det viset du gillar att göra det och beroende på hur bra degen jäst innan så låt den jäsa 1-1,5 timme till eller ställ in bröden direkt i ugnen.
Ugn, 250 grader. Häll in 2 dl vatten på en oöm plåt och snitta bröden innan du ställer in dem.
Låt stå orörda i ca 15 minuter. Öppna luckan och släpp ut en del fukt så skropan blir knaprig, passa samtidigt på att sätta in termometern i brödet. baka tills innertemperaturen är 98 grader. Kolla under tiden färgen på brödet, sänk temperaturen till 220 när brödet ser fint ut.
Låt brödet vila en timme innan du skär upp det.
Naturligtvis kan du styra om schemat så du sätter fördegen på morgonen, huvuddegen på kvällen och sedan kan du baka färskt på morgonen. Lyckad helgfrukost.
Skriv ut receptet
Tipsa en kompis om receptet
Lägg till en bild till receptet
Dela med dig av denna sida:
Kommentarer (3)
Andra populära recept inom samma kategori