Start > Forum...

Forum

Bookmark and Share

Bakasurdegs eget forum, här kan man diskutera och fråga om allt som rör surdegsbakning


Slemmigt svamplock ocanpå surdeg

Hej! Vet inte om detta är rätt ställe för en sån här fråga, men för ca en vecka sedan när jag skulle förnya min råg/vetesurdeg som stått i kylen rätt länge så hade ett slemmigt skikt bildats ovanpå degen, som ett lock. Det har hänt förut att detta lock bildats, men surdegen har inte blivit dålig för det utan jag har kunnat baka av degen som vanligt. Under locket luktade surdegen surt som den ska. Det här slemmiga locket hade samma konsistens som en scoby, alltså en combuchasvamp, så jag fick för mig att jag skulle testa lägga den i svart te med socker. Nu har den stått en vecka och det luktar combucha om den, lite surt och vinägrigt, och svampen ser lite gul ich brunlila ut (inte möglig). Har någon varit med om något liknande förut, och tror ni att det eventuellt skulle va onyttigt på något vis att dricka denna häxbrygd? Det är ju verkligen ett experiment, och är nyfiken på om någon gjort något liknande. Med vänliga hälsningar, Nils
Läs/skriv kommentar (1)

Varför blir degen "klistrig"?

Hej,
Jag tycker det är svårt att veta hur länge man ska blanda degen. Jag ser aldrig några glutentrådar... :)
Ofta släpper degen fint från kanten, men två sekunder senare är det en seg klistig deg. Vad hånder? Har jag då blandat för länge, eller för kort tid?
Hur vet jag att degen är färdigblandad?
Och hur vet jag att det inte behövs mer mjöl?


Läs/skriv kommentar (1)

Surdegjäsning i olika miljöer

Hej, jag har använt "samma" surdegsgrund i närmare tio år tillsammans med ett recept där man gräddar brödet i järngryta. Min fråga gäller jäsningen. Jag långtidspendlar mellan Uppsala och Gotland. Tar alltid med mig surdegsgrunden och fortsätter att baka - ändå uppför sig degarna helt olika. I Uppsala jäser degen i grytan till dubbla storleken, så att den nästan lyfter grytlocket. På Gotland är det knappt styrfart i jäsningen. Självklart är ugnarna olika och mjölet klan vara av olika märken, men nu har jag tagit med mig mjölet från Uppsala. Resultatet är det samma: mer kompakta bröd, med högst10-15 procents jäsningsökning av degmassan.
Finns det variabler som lufttryck, fuktigheteller liknande som kan påverka? Är det utifrån samma resonemang skillnad att jäsa bröd på Skånes slättland eller i de jämtländska fjällen?
Läs/skriv kommentar (0)

Bakform

Jag gillar nygräddat bröd och tycker för det mesta att bakformar jag sett är för stora. Brödet varar lite för länge. Var kan man hitta en brödform som är ca hälften så stor som normalt?
Läs/skriv kommentar (0)

Köpa spannmål

Hej alla,
Undrar om någon av er har köpt svenskt durum som spannmål för att mala i hemmakvarnen?
Som jag förstår det odlas durumvete i Skåne och på Gotland men jag hittar ingen som säljer annat än färdigmalet mjöl.
Är lite nyfiken på hur det skulle bete sig och det är alltid roligt att mala själv om det går.
Läs/skriv kommentar (1)

Mindre surt?

Hej,

jag undrar om det finns något man kan göra för att brödet ska smaka mindre surt? Barnen gillar inte den sura smaken... Jag vet att det ska smaka lite surt, men går det att minska?

Tack på förhand :D
Gunilla
Läs/skriv kommentar (2)

Protein surdegsbröd?

Hej! Jag älskar dina recept och har bakat massor nu av dom olika. Jag tänkte höra om du har idéer eller recept på något nyttigare bröd eller vad som kan göras för att få lite mer protein i brödet?
Läs/skriv kommentar (0)

Surdegen dubbleras ej

Hej,

Jag har nu haft min surdeg några månader. De flesta recept jag följt eller kollat på Youtube uppmanar de att surdegsgrunden ska minst dubbleras.
Min kommer upp på strax över hälften av sin höjd (x1,5 sin totala höjd - om ni förstår). Frågan är ju vad jag gör för fel.
Jag använder min surdeg (ca 25-50g) och sen 100g vatten/ mjöl som jag matar den med. Gör exakt på samma sätt som många andra men det blir aldrig dubbla storlek eller mer som man hört andra få. Vad gör jag för fel/ vad är det jag inte tänker på?
Pga det (tror jag) får inte mitt bröd den höjd man strävar efter...
Läs/skriv kommentar (0)

Mjuk skorpa

Kan man baka om brödet lite i efterhand för att få skorpan knaprig igen om den har mjuknat?
Läs/skriv kommentar (0)

Torrt surdegsbröd

Varför blir mina surdegsbröd torrs, gör allt enligt beskrivning
Läs/skriv kommentar (0)

Möglig surdeg?

Jag har en rågsurdeg som jag gjorde för ca 2år sedan och som jag använder då och då.
Det kan gå ett tag mellan baktillfällena och då förvarar jag degen i kylskåp, vilande.
Under senaste viloperioden har det dock bildats en grå hunna och en brun vätska på ytan.
Det luktar lite skarpt men inte direkt mögellukt.
Är det bara att blanda ihop eller ska degen kasserad?
Läs/skriv kommentar (0)

Påse för jäsning på plåt

Ibland står det i recept att brödet ska jäsa på plåt men vara täckt med plastfolie, det är både meckigt och slösigt ur ett miljöperspektiv. I bakprogram på tv har jag ibland sett att de använder sig av en sorts stora transparenta påsar och stoppar i plåtarna i dessa. Har någon en aning om var man kan få tag på sådana?
Läs/skriv kommentar (1)

Göra liten deg, vad ska jag tänka på?

Hej!
Jag gillar färskt bröd men det går inte åt så mycket här så jag skulle vilja göra ett litet bröd istället för att frysa in överskottet.

Funkar det att tex halvera ett recept rakt av? Blir jästiderna annorlunda med en mindre deg?
Läs/skriv kommentar (1)

Assistentfrågan

Hej!

Jag har sett lite maskindiskussion här på forumet men utan att få svar på vilken som är bäst till surdegsknådning.

Finns det någon med erfarenhet av flera olika hushållsassistenter så vore det intressant med kommentarer på det.

Jag har en Electrolux assistent från 50-talet. Den är ok men utan finesser. Bara on/off och utan möjlighet att sätta på degkrok och dagens variant (ankarsrum) är av grövre gods och passar inte.

Jag är ute efter en assistent med stark motor och effektiv knådning. Assistenten får gärna kraftfullt kasta degen mot kanterna och vara utan för mycket buller.

De två maskiner som det står mellan för mig är Kenwood (1500 watt) och Ankarsrum.Läs/skriv kommentar (1)

Köpa ny ugn, vilken ska jag välja som passar till att baka surdegsbröd

Dessa nya ugnar med ångfunktion går bara upp till 230 grader. I alla recept på surdeg så ska ugnen värmas upp till 250 grader.
Ska jag välja en vanlig varmluftsugn, med ångpuff, eller det skulle fungera med en sån ångugn som bara blir 230 grader varm som högst?
Läs/skriv kommentar (2)

Flygresa

I vintras gjorde jag en surdeg enligt Martins surdegsskola. Det gick utmärkt och det blev många goda bröd. När jag senare skulle bege mig utomlands i några månader fick den naturligtvis följa med. Men- min älskade surdeg dog! Hur jag än försökte så var det inte minsta liv i den. Tål inte en surdeg en 4 tim flygresa?
Läs/skriv kommentar (1)

Mala eget mjöl för baket?

Tips:
https://m.facebook.com/Hemmakvarnen/
Läs/skriv kommentar (0)

Hårt skal och mjuk insida, hjälp!

Hej!

Jag trodde att jag hade förstått hur jag fick till surdegsbröd på råg. Den jäser fint i omgångar i en icke-låst glasburk. Den växer fint och allt verkar gå enligt recepten.

Det fungerade fint en gång, men nu blir skalet hårt gång på gång och insidan alldeles mjuk, vet någon här varför?
tack
Läs/skriv kommentar (0)

Varför mala sitt eget mjöl?

Om fördelarna med eget färskmalet mjöl och vetets historia.

http://web.archive.org/web/20050216195713/http://www.kgt-team.se/information/vetets_hist_0001.html

wwww.hemmakvarnen.se
Läs/skriv kommentar (1)

Glutentrådarna försvinner

Hej. Jag har en del erfarenhet av surdegsbakning och har fått väldigt bra resultat när jag följer recepten på denna sida. Så tack så mycket.
Däremot har jag stött på problem när jag har experimenterat lite själv och undrar om nån har svaret på vad det kan bero på.
När jag har startat egna surdegar har det hänt några gånger att allt ser bra ut till en början, den börjar leva och bubbla. När jag sen ska baka med kulturen och blandar i mer vatten och mjöl, och salt efter att degens arbetats, så ser det bra ut vid själva blandandet. Sen börjar problemet, jäsningen tar lite längre tid och när det är dags för själva bakandet är glutentrådarna borta.
Vad kan det bero på att glutentrådarna försvinner?
Kulturen är sen inte användbar, har testat att spara lite av degen och blanda en sats, men samma problem återkommer.
Någon som har en aning?
Läs/skriv kommentar (2)


Matbloggstoppen