Start > Frågor & svar > Kommentar om Hjälp! varför blir brödet som tuggummi varje gång?

Hjälp! varför blir brödet som tuggummi varje gång?

Okej jag är en ny bakare som fått för mig att lära mig hantverket GOTT surdegsbröd. Eftersom jag aldrig bakat bröd innan visste jag inte för några dagar sedan hur en jäst deg ska se ut, så då vet ni vilken nivå jag befinner mig på. Okej, jag funderar nästan på att ge upp eftersom det gång på gång blivit misslyckat i stort sett. Men jag tänkte ge det liiiite till och skulle verkligen uppskatta om någon som vet hur man lyckas med dessa magiska bröd kunde hjälpa mig. Jag tycker jag har en bra rågsur. Den är bubblig och jag har matat den typ två gånger i veckan och efter jag matat den ställer jag in den så den får gosa sig i ugnen på gissningsvis 22 grader (gosig burk att hålla i)så den bubblar fint igen. Nästa steg går också bra och jag brukar blanda i mjöl och vatten och ställer igen i ugnen och gosar. På morgonen är det bubbligt som tusan och som chokladmousse. Sen häver jag i mjöl och ljummet/lite varmt vatten och knådar med antingen händerna eller med min elvisp. Degen ser bra ut men är lite kletig, dvs det fastnar på fingrarna. Sen ställde jag den återigen i ugnen och gosade en timme då jag drog i den fram och tillbaka. Sen får den stå och jäsa till dubbel storlek. Sist så stod den framme i köket och jag hade öppet så det var svalt och 7 timmar senare hade den nästan jäst klart men det fattades typ 1/3 så jag ställde den vid spisen typ två timmar där det va varmt från ugnen. Okej. Degen jäste och jag skulle baka ut. Jag hällde ut degen (väldigt lös och kladdig)och hade på lite mjöl eftersom den betedde sig som slajm och jag tyckte, detta kan inte stämma. På med lite mjöl. Nu sjönk mängden på deg och jag drog ut degen i en stor fyrkant för att göra typ ciabatta. Degen på plåten va ca 0.5 cm hög. In i ugnen på en gång (antar att detta är ett av felen?)och de jäste till kanske 1 cm. 250 grader i ca 15-20 min i mitten. Det luktade inte gott i köket som andra säger och när jag tar ut dem är de stenhårda, supersega och kletiga i mitten, TROTS 0,5 cm tjocka! Vi försökte äta de till frukost o doppade de i varm ckolad men det kändes som att äta tugummideg-oätligt. Jag antar att inte surdegsbröd ska bli såhär men jag vet inte vad jag gör för fel?? Andra tillägg: Flyttade över gamla rågsuren till ny större burk där locket fortfarande luktar ättika (jalapenosburk) och det luktar typ så nu när jag öppnar burken. Tar degen smak av detta? Jag vill INTE ha ett segt bröd med skorpa,det har jag fått nog av. Jag vill ha ett luftigt bröd utan skorpa, liksom som bröd på jäst men utan jästen, går det? När man lagt degen på plåten, måste den återigen jäsa innan den ska in i ugnen? Vill någon snäll själ hjälpa mig?
Karin



Svar, kommentarer eller synpunkter

    2012-03-15 09:12:30

    Hej igen! Jag tänkte mest säga att jag löst mysteriet och att jag nu äntligen lyckats göra eget bröd! Jag missade andra jäsningen och därför blev det pannkaka och av någon anledning så gick det så himla mycket bättre när jag bara gick på känsla och inga recept. Nu förstår jag varför surdeg blivit så poppis :)

    Karin

Lägg till en svar


Svar, kommentar eller synpunkt Ditt namn
Emejl (kommer inte att visas)
Ange resultatet av 3 + 4 (spamskydd)


Lägg till kommentar
Matbloggstoppen