Start > Frågor & svar > Kommentar om Vad har hänt med min surdeg?

Vad har hänt med min surdeg?

Hej! Jag gjorde en rågsurdeg i somras, och den har fungerat perfekt att baka med hela tiden (har bakat i princip varje helg sedan dess)men nu har ngt hänt. förra helgen när jag matade den jäste den upp så hela burken blev full och även fördegen jäste bra, men den färdiga degen och brödet jäste inte som jag tyckte, (det var ett rent rågbröd så jag funderade inte mycket på det) jag gräddade det och det blev döbakt och hårt. Denna helgen skulle jag baka baguetter, med mest vetemjäl i, bara 1,5 dl rågmjöl. Fördegen var full med bubblor som den brukar se ut, och jag fick till en fin smidig deg i bunken, men den jäste inte vare sej i bunken eller utbakat på plåten. Vad kan ha hänt. Min surdeg luktar surt, ungefär som mäsk eller vinäger. Är den för sur? Vad gör man isåfall? Eller kan det vara att jag har matat den med ett nytt rågmjöl som jag inte använt innan (även detta ekologiskt) Hoppas du har ngt tips, så jag vet om jag ska fortsätta försöka eller slänga surdegen och börja om...
Mari



Svar, kommentarer eller synpunkter

    2012-09-08 18:00:48

    Låter som din surdeg blivit lite väl sur. Dvs. för mycket ättiksyra. För att få balans mellan mjölksyra och ättikssyra. Låt grunden stå framme i rumstemperatur och mata varje dag, häll bort nästan allt, spara bara lite i botten och på kanterna och mata med ca 50g ekologiskt vetemjöl och 50 g vatten.

    Bakasurdeg.se

Lägg till en svar


Svar, kommentar eller synpunkt Ditt namn
Emejl (kommer inte att visas)
Ange resultatet av 3 + 4 (spamskydd)


Lägg till kommentar
Matbloggstoppen