Start > Frågor & svar > Kommentar om Varför faller degen ihop?

Varför faller degen ihop?

Som nybörjare är det många frågor som far runt.. Min största är varför jäser degen jättebra som fördeg och i "plastburken" men så fort jag häller ut den på bakbordet faller den ihop som en pannkaka. Den reser sig inte i ugnen heller (Gäller när jag använder råg eller grahamsmjöl, Levain receptet blev bra). Själva brödet blir gott och innehåller luft men har inte den där sega konsistensen. Har försökt med lite mer mjöl och några smulor jäst. Jag har ingen värme ovanför kylskåpet utan brukar låta burken stå i solen eller på en värmd vetekudde, blir det för varmt?
HelenaSvar, kommentarer eller synpunkter

  2011-09-07 12:32:50

  Tack för ett så informativt svar!!! :) Jag testar att kalljäsa nu. Barnen väntar med spånning....

  Helena
  2011-09-07 08:07:37

  Vilket bra svar! Tack Lotta!
  Jag har ibland lite svårt att hinna med och svara så det är väldigt kul när andra hjälper till!

  Tack!!!!!!!

  /Daniel

  Bakasurdeg.se
  2011-09-07 00:05:59

  Testa att jäsa utan att sätta till mer värme. Det har jag gjort med gott resultat.
  Om det är för varmt för degen så går jäsningsprocessen snabbare än den ska, och brödet blir sämre. Om det är för varmt och du jäser i tid efter receptet kan det helt enkelt bli för lång jästid.
  Man kan säga kortfattat att bröd som exploderar/spricker jättemycket i ugnen har jäst för lite, och bröd som inte växer alls i ugnen har antingen jäst alldeles för länge(eller för varmt) eller har gjorts på "övermogen" surdeg (luktar ofta åt acetonhållet) och därför tappat jäskraft.

  När jag bakar med råg brukar jag arbeta om degen lite efter att ha hällt ut den på bakbordet. Jag delar degen i så många delar jag vill ha den - oftast två eller tre delar - och sedan runddriver jag delarna och lägger antingen i jäskorg eller som de är på plåt med 1-2 timmars jästid innan det är dags att skjutsa in dem i ugnen.
  Om du vill ha bröden lite segare kan du ta i lite mer vatten. Tänk på att då blir degen lösare och lite mer svårhanterlig. Du kan alltså behöva brödformar för andra jäsperioden. Jag brukar ta sådana som rymmer 1 1/2 liter och olja dem med rapsolja så är det lätt att ta ut bröden när de är klara.

  Du får aldrig samma seghet i rågbröd som du får i bröd på vetesur. Segheten i bröden har att göra med vattenmängden och gluteninnehållet som ju är MYCKET högre i vete än råg.

  Hoppas detta har hjälpt dig något! Och lycka till!

  Lotta

Lägg till en svar


Svar, kommentar eller synpunkt Ditt namn
Emejl (kommer inte att visas)
Ange resultatet av 3 + 4 (spamskydd)


Lägg till kommentar
Matbloggstoppen