Start > Frågor & svar > Kommentar om dör efter första matningen

dör efter första matningen

Hej, har gått igenom tidigare ställda frågor men är inte riktigt 100. Mitt andra försök att få igång en grund. Den första dog helt efter fyll-på-vatten-och-vetemjöl efter 2 dagar. Innan var den skiktig (ser tydligt vattenlagret, sedan det rivna äpplet, sedan mjöl)men bubblade på finfint. Så nu mitt andra försök. Även denna gång samma skiktning och bubbling, får se vad som händer efter påfyllnad av mjöl och vatten ikväll. Det står "konsistensen ska vara trögflytande" - min blir INTE trögflytande då jag på grammet blandar de ingredienserna, snarare åt det lösa hållet. Vet inte vad som kan vara fel. Använder ICAs ECO mjöl, eller är det inte lika eko som saltå kvarn?
MatildaSvar, kommentarer eller synpunkter

  2012-01-28 16:26:58

  Ett annat tips är att ta ekologisk honung istället för äpple och varför inteköpa saltå kvarn? Det funkade för mig på tredje försöket.

  Åsa
  2011-08-09 12:55:46

  Jag har bakat mycket på framförallt rågsur, men mina vetesurdegar har varit svåra att få igång, på samma sätt som dina. Eftersom jag inte har någon plats över kylskåpet att ställa den (för att den behöver lite extra temperatur) har jag ställt den i ugnen med bara lampan på. Trots detta har det inte gått så bra. Då funderade jag på om det kanske är för varmt att ställa den där?
  Nu när jag började om för tredje gången med vetesur, startade jag den enligt Martin Johanssons (han med bloggen pain de Martin) med lite rågsurdeg. Han menar att det är lättare att få igång vetesuren så och det lilla råg som är i försvinner efter några matningar. Jag satte den i ugnen med lampan och dag 2 kväll när jag skulle mata tog jag ut den och ställde den i rumstemperatur. Idag har jag en mycket bra vetesurdegsgrund!
  Jag tror helt enkelt att mina vetesurdegsgrunder skulle ha stått kortare tid eftersom de stod så varmt. Alltså var de nog inte svåra att få igång, utan snarare då "övermogna"... Kanske...?

  Så mitt tips till dig är att starta upp med lite rågsurdeg, och fundera över temperaturen du har surdegen i.

  Lotta

Lägg till en svar


Svar, kommentar eller synpunkt Ditt namn
Emejl (kommer inte att visas)
Ange resultatet av 3 + 4 (spamskydd)


Lägg till kommentar
Matbloggstoppen