Start > Frågor & svar > Kommentar om Förvirrad av alla olika "bakstilar"

Förvirrad av alla olika "bakstilar"

Jag har just börjat med surdeg och vill hellre först VARFÖR saker ska göras på vissa sätt än att bara välja ett visst sätt. Om man förstår vad som händer kan man ju anpassa o justera, vara flexibel. Så här är ett gäng frågor ni kan bita i: 1) Allam o McGuinness "Bagarens Bästa" menar att grunden ska förberedas under 3-4 veckor! Under denna tid ska man flera gånger slänga 7/8-delar och börja om med resten. De förklarar inte varför men jag antar att de gör nån slags förädling(?). Andra recept menar att grunden är klar inom ca 4 dagar. Vissa beskriver många tillsatssteg, andra en stor startmängd som får stå i många dagar. Varför alla dessa varianter? Hur skiljer sig resultaten? Man får känslan av att det inte spelar så stor roll... 2) "Bagarens bästa" ovan använder 300-400 g grund i en deg. "Smaker från Saltå Kvarn" använder 1 msk! Varför snåla? Andra recept hamnar mitt i mellan... Mer borde väl vara bättre? I Saltå Kvarn görs en fördeg som får får vila över natt. De andra bakar färdigt direkt men låter vila 12 h innan ugnen... Vad tycker ni är bäst? 3) Ibland används nästan homeopatiska mängder jäst (ibland 1 g!). Detta kan väl inte göra någon skillnad för jäsningen? 4) Allt meck med sprayning eller vattenkar i ugn för att ytan inte ska stelna för fort - kan man inte bara pensla med vatten så håller sig ytan fuktig lite längre?... Fler frågor sen...
David



Svar, kommentarer eller synpunkter

    2011-07-13 13:43:12

    Har inte läst Allam & McGuinness, men:

    Jag gjorde min första surdeg för ett tag sen, den såg fin och färdig ut på 3-4 dagar. Men när jag bakade på den hände ingenting, degen jäste inte. Jag googlade naturligtvis problemet som sig bör och fick veta att en surdeg oftast inte är jäskraftig förrän den har fått stå till sig några veckor! (Inklusive matning då, antar jag.) Så det kanske är därför. Några veckor senare fungerade min surdeg fint.

    Det där med att man ska hälla av, är inte det bara för att man inte ska få femton stora burkar surdeg i kylen? Jag häller aldrig av, matar med någon sked mjöl & en skvätt vatten nån gång i veckan eller ännu mer sällan och det funkar fint för mig. Det räcker med att jag bakar på den för att hålla nere mängden.

    (Jag bryter säkert mot varenda regel i boken, men hey, det funkar!)

    MarySaintMary
    2011-05-16 12:44:48

    Vad Allam o McGuiness sysslar med vet jag inte, kanske någon annan som vet?

    Bagerier använder ofta en så kallad "chef". En färdig surdeg som man förvarar i kylen och använder vid bakning. Alternativet är att ha en surdegsgrund som man matar upp till en fördeg som man sedan använder i bakningen. Skillnaden är att med en "chef" så slipper man första steget på ca 12h för att mata upp en fördeg. (Jag använder 100g surdegsgrund till min fördeg, det är lite mer än 1 msk)

    Bakasurdeg.se
    2011-05-16 12:30:17

    Hej o tack för svar! Fråga 3 o 4 klarnade, men jag undrar fortfarande mer konkret, vad ni tror Allam o McGuiness sysslar med i 3-4 veckor (fråga 1)! Och vad menar du med att jag kan jämföra? (Svaret på fråga 2). Visst borde det bli stor skillnad om man bara har 1 msk surdegsgrund? Eller hinner kulturen etablera sig i fördegen under 12 timmar trots den lilla mängden, medan Allam o McGuinnes vill ha jäskraft direkt?

    David
    2011-05-16 08:19:09

    Hej David!
    Jag ska försöka svara så gott jag kan.

    1. Det finns nästan lika många bakstilar som det finns surdegsbagare på grund av att dem som slaviskt följer andras recept kommer misslyckas. Surdegsbakning kräver känsla och tålamod och det lär man sig endast genom erfarenhet. Testa, det som funkar för dig.... funkar... :)


    2. Du kan jämföra "Bagarens bästa" 300-400 g mot Saltå kvarns fördeg på ungefär lika mycket. Fördeg är bra att använda sig av om man inte bakar varje dag och vill spara plats i kylen.

    3. En liten nypa jäst, ca 3g, brukar jag använda mig av för att få igång jäsningen lite mer kontrollerat/fortare. (Jag kanske vill ha färskt bröd till middagen) Men jag vill ändå att brödet ska jäsa på surdegen inte jästen. Då blir det ett helt annat bröd.

    4. Jag mjölar alltid mitt bröd för att skydda ytan och för att det blir fint. Då funkar det inte att pensla brödet. Jag brukar kasta in några isbitar på en plåt som jag har längst ned i ugnen.

    Hoppas du inte blivit mer förvirrad.

    Lycka till!

    Bakasurdeg.se

Lägg till en svar


Svar, kommentar eller synpunkt Ditt namn
Emejl (kommer inte att visas)
Ange resultatet av 3 + 4 (spamskydd)


Lägg till kommentar
Matbloggstoppen