Jag använder kallvatten direkt ur kranen. (Det gör jag faktiskt när jag bakar med jäst också, det funkar bra eftersom bearbetningen värmer upp degen.)
Jag tar kallvatten direkt ur kran. Tar lite längre tid att jäsa, men jag har inte bråttom. Är det samma med vanlig jäst? Om man har kallare säg 25 graders vätska så tar det bara lite längre tid?
Jag vill inte använda varmvatten direkt från kran, därför kokar vattnet.
Varför koka vattnet? Surdegen inehåller ju en hel del "baggar" som den gör och innehållet är knappast välkontrollerat, aven om vissa bakterier trivs bättre än andra. Jag tycker det verkar onödigt jobbigt att koka och kyla...Vatten värmt på spisen (eller direkt ur kran, fy mig, men jag har en ny panna och bra vatten i Göteborg...) funkat fint för mig. Jag tror inte temperaturen är så hiskeligt viktig, så länge det inte blir för varmt, jästiderna är ju så långa att det snarare är omgivningens temperatur som styr hastigheten i alla fall. "Fingervarmt" är mitt svar på ursprungsfrågan...
Jag brukar koka upp vatten och sedan kyla ner vattnet (ha i kallt vatten) till mellan 35 - 40 grader.