Start > Frågor & svar > Kommentar om Mina bröd jäser inte!

Mina bröd jäser inte!

Surdegsgrunden "puttrar" och fördegen jäser. Men min bröddeg jäser inte och bröden blir döbakade. Är det surdegsgrunden det är fel på, eller vad gör jag för fel? Temperaturen i rummet är ca 20-22 grader. Är det för kallt? Jag använder rätt sorts mjöl med hög proteinhalt för extra jästkraft.
NinaSvar, kommentarer eller synpunkter

  2013-03-23 14:40:19

  Kan man mata en vetesurdeg grund med rågmjöl?

  Siv
  2011-04-13 22:15:08

  Jag är inte helt säker på att det alltid är bra att använda mjöl med extra hög proteinhalt. Om andelen proteiner är extremt höj minskar ju andelen stärkelse och sockerarter i motsvarande grad och det är ju det som vår surdeg mumsar i sig när den ska jäsa. Jag har i alla fall fått tipset att inte mata en vetesurdegsgrund med vetemjöl special av just den anledningen.

  Jag får lägga in en brasklapp och säga att jag inte vet hur stor del av normalt vetemjöl som är gluten och hur stor del som är nedbrytvara kolhydrater, Om andelen kolhydrater är mycket större än andelen gluten faller mitt resonemag ovan ihop likt en utsvulten surdegsgrund...

  Anders
  2011-04-03 12:42:59

  Det där med tider för kalljäst surdegsbröd är ganska flytande. Träna på att se och känna när brödet ska vara färdigt. Knacka på limporna och kolla när de är färdiga och låt limporna avsluta med en runda i ugnen utan form. De där nya silikonformarna är praktiska men jag tror att de ger ett fuktigare bröd för mina limpor känns fuktiga när man tar bort formen fast de annars verkar färdiggräddade.

  a
  2011-02-23 11:18:41

  Det är ok att fuska lite med jäst, 5 gram brukar räcka. Men det blir inte samma bröd som om man jäser det enbart på surdeg.

  Jag vet inte vad ni haft för fel men jästiderna kan variera väldigt mycket med surdeg. Det är ingen idé att grädda ett ej färdigjäst bröd (minst dubbel storlek), kommer inte vara ätbart. Det har hänt flera gånger för mig att det tag upp mot 7 timmars jäsning i skåpet ovan kylen som håller ca 24 grader. I 20 grader skulle tagit ännu längre tid.

  Bakasurdeg.se
  2011-02-22 14:53:53

  Hej! Jag har samma problem... antar att det är för att jag är nybörjare. Brukar använda ett halft paket jäst och får då ett jättefint bröd (har hittils provat på baguette och grahams och russinbrödet). Jag blandar jästen med vattnet innan jag tillsätter det bara. Kanske är lite "fuskigt" men funkar för mig.

  Anna

Lägg till en svar


Svar, kommentar eller synpunkt Ditt namn
Emejl (kommer inte att visas)
Ange resultatet av 3 + 4 (spamskydd)


Lägg till kommentar
Matbloggstoppen