Start > Frågor & svar > Kommentar om Fråga om matning av surdeg

Fråga om matning av surdeg

Jag har några frågor om surdegsmatning. I vanliga fall innan jag gör surdegsbröd brukar jag ta 50 g surdeg från kyl och mata den med 100 g vatten + 60-75 g rågmjöl om jag gör rågsurdeg dagen innan bakning. Matar surdeg med proportioner Råg: 100 g vatten, 60-75 g mjöl vete:100 g vatten, 100 g mjöl Generellt hur mycket ska matningsvikten dagen innan vara i förhållande till surdegsvikten i kylskåp. I exemplet ovan så är matningsvikt(mjöl+vatten)/surdegsvikt från kylskåp=ca150g/50g=3=300 % Så om svaret skulle vara ca 3 så betyder de om jag har 300 g surdeg från kylskåp så ska den matas med 3*300g=900g(vatten+mjöl) vad jag förstått så ju mer surdeg man ska mata desto mer ska matningsvikten vara.
thomas



Svar, kommentarer eller synpunkter

    2015-04-06 19:30:22

    En tredjedel surdeg låter ganska rimligt. Min erfarenhet är att det inte spelar så stor roll. Ju mer surdeg du har i proportion till matningen, desto fortare går det innan den "bubblar upp", men om inte tiden är ett problem så går det med såväl en sjättedel som hälften. Själv brukar jag spara max en femtedel och mata, men ofta ännu mindre. Sedan får den stå framme cirka 10h. En ny surdeg kan vara bra att spara lite mer av i förhållande till "maten". Lycka till!

    Robert

Lägg till en svar


Svar, kommentar eller synpunkt Ditt namn
Emejl (kommer inte att visas)
Ange resultatet av 3 + 4 (spamskydd)


Lägg till kommentar
Matbloggstoppen