Start > Frågor & svar > Kommentar om Knåda klibbiga rågdegar

Knåda klibbiga rågdegar

Hej! Det är grymt kul att baka surdegsbröd men det moment jag tycker är jobbigast är att knåda rågdegar som är extremt kladdiga. Knådar jag degen på ett bakbord brukar jättemycket deg fastna i bordet. Knådar jag i en bunke går det lite bättre men det klibbar ändå fast mycket i kanterna vilket gör att man inte riktigt får någon fart i knådandet. Hur brukar ni göra? Finns det några tips nån vill dela med sig av? Tack på förhand!
OlaSvar, kommentarer eller synpunkter

  2014-01-27 16:24:20

  Har precis knådat en råg/vetesurdeg på diskbänken av plåt och förvånades över hur lätt det släppte. Kladdiga händer? Jajjemen! Men det tar man ju i kallt vatten sen. Diskbänken däremot- inte ett spår av deg.

  Linda
  2014-01-08 22:20:45

  När lägger du i matfettet och när lägger du i saltet? En vetedeg med vetemjöl special ska ju köras i assistent ca 20 minuter och en deg med råg i ca 15, och matfettet (rumstempererat) ska i efter halva knådtiden och saltet när det är ett par minuter kvar. Matfettet ska i först då för att smörja glutentrådarna så att degen blir så bra som möjligt och saltet i slutet för att stärka trådarna så att brödet håller formen och inte flyter ut. Tar du i saltet för tidigt blir det motsatt effekt och om du tar i för mycket salt så blir degen vattnig så du behöver mer mjöl och då kan brödet bli torrt istället. Jag hoppas det här hjälpte, att det löser sig för dig! :)

  Michaela
  2013-04-08 10:56:19

  Jag använder alltid en assistent (köksmaskin).
  Dyr men mycket användbar.

  /Daniel

Lägg till en svar


Svar, kommentar eller synpunkt Ditt namn
Emejl (kommer inte att visas)
Ange resultatet av 3 + 4 (spamskydd)


Lägg till kommentar
Matbloggstoppen