Har precis knådat en råg/vetesurdeg på diskbänken av plåt och förvånades över hur lätt det släppte. Kladdiga händer? Jajjemen! Men det tar man ju i kallt vatten sen. Diskbänken däremot- inte ett spår av deg.
När lägger du i matfettet och när lägger du i saltet? En vetedeg med vetemjöl special ska ju köras i assistent ca 20 minuter och en deg med råg i ca 15, och matfettet (rumstempererat) ska i efter halva knådtiden och saltet när det är ett par minuter kvar. Matfettet ska i först då för att smörja glutentrådarna så att degen blir så bra som möjligt och saltet i slutet för att stärka trådarna så att brödet håller formen och inte flyter ut. Tar du i saltet för tidigt blir det motsatt effekt och om du tar i för mycket salt så blir degen vattnig så du behöver mer mjöl och då kan brödet bli torrt istället. Jag hoppas det här hjälpte, att det löser sig för dig! :)
Jag använder alltid en assistent (köksmaskin). Dyr men mycket användbar.