Start > Frågor & svar > Kommentar om Surdegsgrunden skär sig

Surdegsgrunden skär sig

Jag är novis på det här med att baka surdegsbröd men vill väldigt gärna lära mig. Men just nu känns det lite motigt för jag kommer aldrig förbi momentet med att göra en surdegsgrund. Dag ett ser den förträfflig ut dag ett men sedan ser det ut som om den skär den sig. Vattnet ligger i ett skikt för sig och den doftar inte ok längre. Jag följer beskrivningen på pricken, låter burken stå framme bredvid spisen. Nu har jag börjat om igen och igen och ... Vad kan jag göra för fel?
Marie-LouiseSvar, kommentarer eller synpunkter

  2021-05-01 14:27:26

  Jag är helt novis på detta område och har provat 2 ggr och dag två skiktar sig den.
  Är det meningen att den ska matas redan då? Hittade ett recept som beskrev att dag 3 matad den och är sedan klar.
  Hur vet man när den är färdig? Är den känslig för temperatursvängningar?
  Tack på förhand!

  Birgitta
  2012-09-08 17:19:15

  Hej, Det är så det fungerar. En nymatad surdegsgrund bubblar upp efter några timmar och sjunker därefter ihop och vilar tills nästa matning. Det är lagom att mata grunden en gång per vecka om den förvaras i kylen. Om den förvaras i rumstemperatur behöver den matas varje dag.

  Jag förvarar min surdegsgrund i kylen, tar fram den en gång i veckan och använder det mesta från grunden till en fördeg om jag ska baka annars så häller jag ut det mesta i slasken. Jag sparar bara det som sitter kvar på kanterna. Sedan matar jag med ca 50g/1 dl ekologiskt vetemjöl och 50g /1 dl vatten. Jag låter surdegsgrunden stå framme över natten så den börjar bubbla sedan stoppar jag in den i kylen.

  Om surdegsgrunden skurit sig och luktar fränt, lite åt aceton hållet nästan, så har det bildats väl mycket ättiksyra. Då kan man behöva mata lite extra. Låt surdegsgrunden stå framme några dagar och mata varje dag som ovan.

  Bakasurdeg.se

Lägg till en svar


Svar, kommentar eller synpunkt Ditt namn
Emejl (kommer inte att visas)
Ange resultatet av 3 + 4 (spamskydd)


Lägg till kommentar
Matbloggstoppen