Jag är helt novis på detta område och har provat 2 ggr och dag två skiktar sig den. Är det meningen att den ska matas redan då? Hittade ett recept som beskrev att dag 3 matad den och är sedan klar. Hur vet man när den är färdig? Är den känslig för temperatursvängningar?Tack på förhand!
Hej, Det är så det fungerar. En nymatad surdegsgrund bubblar upp efter några timmar och sjunker därefter ihop och vilar tills nästa matning. Det är lagom att mata grunden en gång per vecka om den förvaras i kylen. Om den förvaras i rumstemperatur behöver den matas varje dag.Jag förvarar min surdegsgrund i kylen, tar fram den en gång i veckan och använder det mesta från grunden till en fördeg om jag ska baka annars så häller jag ut det mesta i slasken. Jag sparar bara det som sitter kvar på kanterna. Sedan matar jag med ca 50g/1 dl ekologiskt vetemjöl och 50g /1 dl vatten. Jag låter surdegsgrunden stå framme över natten så den börjar bubbla sedan stoppar jag in den i kylen.Om surdegsgrunden skurit sig och luktar fränt, lite åt aceton hållet nästan, så har det bildats väl mycket ättiksyra. Då kan man behöva mata lite extra. Låt surdegsgrunden stå framme några dagar och mata varje dag som ovan.